Baby Kerap Muntah Tapi Lepas Lama Dh Menyusu

Nk tanya bby saya kerap muntah tapi lepas lama dh menyusu. Dh sendawakan, tapi still sama. Hari ni paling kerap sya tengo dia muntah, setiap kali dia bagun tido mesti muntah. Even sebelum dia berak pun dia muntah. Lepas mandi pun muntah. Huu. Risau juga, tapi dia still berselera lagi nak menyusu and fully bf.

5 Balas

Tu mungkin sebab dia minum byk sangat susu sis. Macam experience saya, anak saya selalu muak sejak dari dalam pantang. Kita pun risau ingat dia muntah. Bila gi appointment di kk dan di hospital bhgn pediatric, doktor kata normal. Pernah juga baby saya muak depan doktor. Nasihat doktor selalunya, sendawa kan dulu baby. Macam baby saya, susah nk sendawa. Take time dalam 15 minutes untuk burp kn dia. Doktor pun ada kata, kadang2 baby minum susu melebihi had dia. Tu yang dia muak.

Sama dgn baby sy.. tp baby sy lahir pramatang 34w4d berat 1.5kg.. kerap sgt muntah smpai bwk pergi hospital.. muntah selalu byk sgt wlupn dah sendawa.. lebih kurang 15 min ke stgh jam lps susu muntah, pastu muntah lg sentiasa.. doc ckp saluran makanan baby sy blom matang.. so doc suggest bg susu yg ada AR.. sy bg enfalac AR, ok dah x muntah byk.. ni dah 5 bulan dah tukar susu biasa xde AR, alhamdulillah dah x muntah lg..

Baby saya pun sama. Usia kurang sebulan. Kerap juga dia muntah hari ni. Risau jugak mula mula tu, suami cakap kalau nak menyusukan, baby kena dalam posisi menegak. Lepas sendawakan baby, jangan baringkan baby lagi. Nak dukung pun make sure posisi baby tak terbaring atau mendatar. So far, alhamdulillah berkesan. 😊

Sama baby sy. Pernah jugak tengah menyusu badan pun dia muntah. Tak banyak tapi risau jugak la

Muntah air ke berketul?

4y ago

Tu boleh jadi overfeeding. Tak sendawa pun boleh jadi. Lagipun sistem penghadaman baby Tak matang lagi. Dia boleh tolak balik susu yang minum tadi. Cara nak elak, time lepas habis susu sendawakan and letak mengiring/tinggikan kepala baby. Jeluak Tak boleh elak tapi muntah In Shaa Allah boleh kurangkan. Tapi kalau kerap sangat and effect baby baik bawak jumpa doctor.