keputihan

Ni keputihan taw..normal tak ? Sebab dia melelh warna putih pekat.. Bila pgg jadi mcm ni.. Xde keluar darah apa pun..cma keputihan byk.. Usia kndungan 13mggu

keputihan
21 Balas

Bila mandi cuci V taw. Digalakkan pakai underwear yg selesa dan pakai pantyliner/pad. Jgn pakai sehari 1 pad pulak 😂 hygiene dekat V kena jaga. Boleh elak gatal dengan berbau. Mengandung ni rajin kencing 😂 lepas shi shi kena lap smpai kering. Baru V terjaga. Saya ada masalah ni kejap, lepas tu rujuk dekat nurse kk ini yg diaorang suggest

4y ago

ok sis 😊

Saya pun macam ni jugak. Normal rasanya. Sebab saya dari sebelum pregnant pun keluar keputihan macam ni. Masa pregnant bila saya muntah teruk kadang menekan perut, keluar lah keputihan macam ni. Asal tak gatal, tak berbau, warna tak berubah. Rasanya okay. Kalau sis tak sure, nanti checkup kk boleh tanya nurse.

Keluar keputihan normal sis tapi klau rase x sedap hati n Makin byk better citer kt nurse..sy check up td citer kt nurse sbb keputihan start dr awal pregnancy las2 kena jumpa doc,trus doc nk ambil sampel,masuk muncung itik lah td kt bawah.. harap2 xde yg serious sbb result amik masa sikit

3y ago

sakit utk org yg belum pernah beranak.. mcm saya pd saya sakit. tp kawan saya yg dh beranak dia tak rasa apa pun

Kputihan tuh sis , kene rjin mnum air kosong 6-8 glas shri . Tp malam kurang la nnt xlena tdo . Kena jaga kbrsihan cik v , panty kene rjin tukar . lpas buang air , lap kering2 . Pakai panties yg cotton

Sy pun keluar macam tu.. normal kot sbb tanya nurse dia kata asalkan tak bau tak gatal n color tak berubah.. banyak jugak keluar sampai rasa la dia keluar lagi-lagi bila banyak berjalan..

4y ago

Yes.. Btol tu.. Time tido ok je..dh bgun tu dah mcm period rsa kluar nye.. Law normal alhamdullilah

Kalau keputihan cuma keluar cecair rasanya normal. Tapi kalau rasa gatal dan tak selesa kena pergi klinik, doc akan bg antibiotic rasanya, sebab kalau dibiarkan melarat akam effect kandungan..

4y ago

Xde gatal pon sis.. Or berbau.. Cuma byk je kluar. 😅

kalau xgatal pn sis bttr g kk bgtahu nurse.. saya xgatal dan bbau... tp ada kuman bhaya tkt effect pda bby... now saya kna mkn antibiotik... tkt kna gbs sis

Sma juga saya sis tpi sya smpai delivery I cuma duduk dlm basin Dan biar berendam dgn air panas2 sikit dlm 10 minit sekali dgn garam batu Dan daun sirih

Bebau and gatal x sis.. Kalo bebau and gatal better klinik laa takot papehal jd.. Sya pon byk kputihan alhamdulillah normal xbebau dan xgatal..

4y ago

Takde gatal dan berbau.. Dia cuma kluar byk..

sama dengan saya dr awal kehamilan sampai skrg 18 week ada..selagi tak gatal dan bertukar warna ..normal ..