saya nak tanya , ada petua untuk turunkan demam kuning tak 🥹 . mcm² cara dah guna tpii tak jalann .

15 Balas

baby kuning mmg kuat tido. awak kena bangun kn dia dan susu kn setiap 2 jam. kalau susu badan tak meriah..xpe jgn stress awak susu kn fm. kita ikhtiar utk anak..sy pon mcm awak. awal2 menangis sbb bacaan tinggi..susu badan pulak xde..doc pon tak marah kalau kita bg minum fm..sebab bila dia kerap kencing berak mmg kuning akan turun. plus mak sy ikhtiar mandi kn dengan mandian herba cina. alhamdulillah. kuning anak 5 hari je lepas tu anak sy dpt discaj. yg penting awak jgj sedih2 ye.

df anak tiap 1jam@max 2jam. lekapan kena betul2, susukan 15-20min. yes nb mmg melekat kat mak je. mak sihat anak sihat jgk nti💕 awal2 susu titik2 je jgn risau lagi2 kalau anak baru sehari dua. tengah fasa susu colostrum tu jangan bazirkan. anak perlukan susu yg beberapa titik tu.nanti dua minggu memancut la susu bila rajin df anak

mandi baby dgn daun asam / sblm nk mndi baby lumur dgn asam jawa dlu sekejap lepas tu baru mndi baby mcm biasa/ kerap jerlum baby dgn air cap badak.. sebb saya baby kuning smpai 227 balik dari klinik jerlum baby dgn kerap esk tu dh turun 190 dan makin turun... baby kuning tinggi mmg kuat tido

5mo ago

daun asam jawa tpi klau x ada awak bleh try guna daun belimbing buluh tpi klau x ada jugak bleh ja try guna air agar²

saya mandikan baby dengan air rendaman uncang teh kuning beli dekat kedai cina + banyakkan bgi susu. Mulanya bagi susu badan ja tapi turun sikit ja last last campur bagi susu formula baru la cepat turun.. Tapi baby saya 20 hari juga baru turun kuning kepada 5

Saya anak kuning 15 hari. Saya keep monitor bagi susu setiap 1 jam setengah. Lepas tu setiap pagi jemur baby dari antara pukul 7.30 pg - 8pg. Cara traditional saya mandikan baby dengan air sirap rose letak 7 asam keping. Air daun belimbing buluh.

Saya darah O+,kuning baby saya memang lmbat trun. Trun pun sikit2 jee. Masa raya haritu ade jumpa ubat titis dkt shopee.review semua kata ok. Saya pun try beli. Xsampai smpai seminggu guna,memang banyak kuning trun. Dari 151 terus jadi 99.

5mo ago

Yang ni sis

buat air rebusan daun belimbing buluh.bg mandi setiap pg dan petang...suam2 ..kerapkan bg susu. setengah jam atau sjam 2 oun..tgok kekerapan die berak gn kencing..insyaAllah trun...ank saya trun Dari 209 dan discharge..dlm 3 hari

petua nk turunkan kuning hanya kerapkan susu bdan or fm ...2 jam skli jgn lbih...mkin byk baby berak n kncg mkin cpt kuning turun ...try jugak bgi baby berjaga lama sikit ..kalau awk darah o kuning ank mmg lambat sikit turun

bagi susu badan byk byk. ada yg kata susu formula. sy amalkan juga minum susu kambing, makan blueberry. and elak halia, lada hitam. boleh guna sbg rempah dlm masakan. tp jgn gigit atau makan

5mo ago

sy minum susu kambing fresh mse mngandung Alhamdulillah kuning skjap je

Anak sy darah o. Kuning lambat turun. Nurse sendiri suggest bagi fm karihome. Alhamdulillah cepat turun. But make sure bagi susu 2jam sekali