enduce

Nak tya mummy2 kat sni..pnglaman enduce mcm mna

8 Balas

Depends sstgh org jgk.. Mcm sy dulu 2 kali induce msuk pil ikut bwh sbb pch ktuban awal.. G hospital xde rs contraction apa2 lg.. Tp warded 2 mlm jgk sblm bsalin.. Induce ptama xde rs contraction lg, siap blh mkn byk lg.. Mmndgkn xrs contraction pape lg, doc induce kali ke 2.. Kali ni baru rs contraction, sbb doc tu mmg seluk dlm2 letak ubat tu.. Pkul 2 msuk ubat, pkul 8 mlm msuk LR.. Dlm LR pun kne induce drip kat tgn.. Tp ms tu tgh teran dh xrs apa dh.. Yg pntg positif sis.. Kne kuat💪

Masa saya kena induce dulu, nurse masukkan ubat kemudian dalam masa 3 jam dah start rasa contraction. Tapi saya anak ketiga baru kena induce, so agak cepat ubat tu berkesan. Ada yg kena induce kena tggu 6 jam lebih baru mula sakit, ada yg kena masuk 2-3 kali baru jadi. Tips bila dimasukkan ubat tu tahan nafas dalam2, cuba relax k. Kalau lawan mmg akan sakit. Good luck!

4y ago

Welcome 😊

Sy mmg induce utk dua2 anak sblm ni sbb dh overdue. Anak 1st thn 2010,masuk ubt ikut beh jam 10.30pg,bersalin hari yg Sama jam 8.55pm. Anak kedua thn 2015 masuk ubat jam 12tghari,bersalin hari yg sama jam 8.50pm. Skrg tgh tgu Hari bersalin anak ke 3,harap X kne induce lg.

Saya induce tahun 2011, sebab nye air ketuban kurang & dah keluar tanda nak bersalin. Masuk labour room 12 tengah malam (17hb) dengan bukaan 3-4cm, ubat dah induce 2-3 kali. Bersalin masa tu 11.50 pagi (18hb), normal (tak gunting, tak jahit)

4y ago

Bgusnya sis .sya pla xda sbrng tnda2 nak bersalin tulaa enduce..skg sa tpksa enduce belon pla

Sy kne drip induce..depends pd org jga, ade setengah org xrase skit tp pd sy sakit sgt mse ubat tu msuk kt tgn then after 30mnts bru rse contraction..8.30am drip, 10am bby da kluar.. alhamdulillah xde koyak xde jhit

4y ago

Depends pd org jgk sbnr nye yunk..sy ritu pn 1st time kne induce tu, preggy 2 ank sblm ni xpnah kne pn..doc ckp nk induce sy pn iye kn aje sbb da risau ketuban da pecah jln 3cm je..after 12hr still jln 3cm tu doc decide nk induce..ade jiran katil sy die gdm on insulin 3x induce jln xbukak2.. Allah permudahkan kn sy n bby mse tu..byk2 bce doa nabi yunus tu yunk..sy amalkan tu je spnjg duk kt ward..n solat jgn tggl slgi x bersalin.. insyaAllah

sy masok ubt kul 10.. dlm sejam tu rase mcm cucuk2 senggugut kt perut .. pastu kuar tanda darah sikit . xsampai 2 jam da pecah air ketuban masa nurse seluk .. kul 4.30 ptg da besalin ...

Kna drip tu.. Xleh tahan.. Xleh lupe. Semua xleh dah. Xleh pk.. Hahahah.. Lebih 17jam menahan sakit nya induce dgn cara drip tu..

Induce