Gatal satu badan

Nak tnye siapa pernh kena gatal2 yg teruk masa pregnant? Kena buat ap ye? Sebab tak tahan satu badan gatal ,dgn muka pon gatal..

17 Balas

Tengah alaminya skrg jg.. Dah la tengah tunggu hari nak bersalin mmg seksa sgt.. Badan dah buruk sbb asyik garu then tinggal la kesan merah2 ruam tu.. Dah pg klinik dr hanya bagi calamine lotion n ubat mkn pun tetap x jalan jg.. Org ckp lepas bersalin gatal2 ni akan hilang sdri .. Harap2 mcm tu la😞

4y ago

Allahu... Aamiin.. Semoga cepat sembuh and dipermdhkn utk proses bersalin.. Aamiin..

Saya penah kena lbh kurang 2 bln lbh juga. Now baru 12 week. Dh makin kurang. Pegi klinik swasta. Doc kata mmg ada ibu mengandung akan alami camni wlpn x ramai. Doctor kata mungkin saya akan alami ni sampai saya bersalin. Btl ke x wallahuaklam. Redha jela. Doc bagi ubat sapu dgn ubat mkn.

4y ago

Ohh okey2 thankss..

Saya pnh rasa....gatal kt paha,kaki,merata, mkin garu,mkin sdp,smpi ada kesan la...jd huduh tmpt garu tu...mntk kt nurse ubat,dia bg mcm bdak sejuk,xjd apa,mkin gatal,last2 p farmasi,dorg bg krim calamine...alhmdulillah,ok sikit....hari2 sapu,xgatal dah...hehehe

4y ago

Tu laa awk..sy skrg try lap2 dgn air suam je.. Harap2 xlma laa gtal2 nie..

Saya kena gatal2 kulit kering waktu 4weeks pregnant.. doc sarankan pakai sabun yg bukan jenis berbuih macam baby johnson almond oil..dan pakai cream mcm khas utk baby utk recover balik kulit..alhamdulillah..dlm 2 mggu mcm tu..kulit jd baik

Lepas pregnant time pntg pulk tu kena . Dri muka ke kaki gatal dgn bekas lgi . Mmg xbole bwak bincg . Nk tido pon xtenang coz asik mmgaru je 😂😂 pakai ubat apa sume xjln . So tahan jelah huhuhuhuu

Sayaa . Gatal2 sampai naik biji2 ruam . Lagi2 kalau tgh panas , lagi naik byk . Cakap dgn doctor nnt dia bg cream sapu . Mungkin sbb panas , mungkin juga pembawakan atau allergy apa2

4y ago

Adee , doc bg ubat pil untuk gatal/selsema

Saya awal2 pregnant yg ke3 ni ade jgk gatal2 tp lps consume buah sunkist n buah mangga xde lg dh. Klo x abes berdarah kulit dgarunya..pastu menyesal sbb pedih..

Sy pun pernah rasa gatal seluruh badan mse preggy anak 1..tgh tunggu due nk bersalin mse tu.. So sy g laa farmasi cari lotion@cream calamine..membantu lh skit..☺

4y ago

Heheh..kann..bertabahlaa..da mcm2 gaya da dok garu2

Sy alami masa 2minggu sebelum bersalin..gatal yang teramat gatal..tapi lepas bersalin alhmdulillah gatal hilang n merah2 kat badan tngan semua pon beransur hilang.

4y ago

Oh yekee..sy bru nak msuk 4 bulan..hrap xlama laa..

X kena masa pregnant. Tapi lepas bersalin baru jd.. Gatal2 yakmat.. Sedap menggaru sampai pedih pulak.. Siang ok.. Maghrib je, mula start gatal2.. 😭