Tinggi rahim

Nak tnya. Sy hrni 36weeks.. td nurse ukur tinggi rahim 33cm je.. ada sape2 prnh pnglaman mcmni tak? Tp scan berat bby normal je 35weeks hrtu 2.5kg.. nurse nk tgk minggu depan pulak ada progression ke tak.. 🥹

2 Balas

At least dalam scan berat dan size baby normal maka ok laa tu. mgkn perut awk jenis ke dalam sebab tu tinggi rahim x tinggi sangat. Saya hari tu 36w 36cm, memang tinggi rahim ni x normal mengikut week kata nurse saya. Tapi sy x heran sebab dalam scan pun baby saya memang kecil je size dan berat baby baru untuk umur 33w sedangkan saya masa tu 36w sudah berat baby dalam scan 1.8kg je.. Start detect baby kecil masa 32w, rpeat scan masa 35w sikit je perubahan size dan berat badan baby.. 36w5d jumpa pakar, pakar kata memang baby dah stop membesar so kena admit awl utk paksa beranak awal pada 37w.. Bagi saya, yg kena scan tu yg kita kena tngk. klu ikutkn betul masa scan berat dan size baby awk normal jg mengikut minggu kan ? jadi x perlu risau, dalam scan ni pun dia + - 200g juga, yg pasti berat baby dlm kandungan awk tu dah capai berat normal 2kg++

9mo ago

sis nak tnya air ketuban sis masa 36mnggu brapa yaa??

Biasa makin besar mmg akan turun sikitt

9mo ago

Owh.. kerap kncing n rsa ditekan2 bhgian bwh tu tnda bby dh turun ke? Sbb skrg mmg xtahan btul klu jalan msti rsa mcmtu..