Tinggi rahim 31w2d

Assalam ibu smua nak tanya harini saya checkup kk so nurse ade ukur tinggi rahim tu dpt 29cm di usia kandungan 31w2d. Nurse mcm takde ckap ape la maybe normal kot. Masa kandungan 29w2d checkup haritu tinggi rahim 28cm nurse ckap baby kecik skit kot tp scan baby normal ikut size minggu. Google check td kata 31w spatutnya dah 30cm tinggi rahim. Tp nurse ade ckap td dia kata kepala baby mcm kat bawah dah tu. Risau baby start nak masuk laluan dah pulak. Sbab last scan 29w tu mmg kepala kat bawah dah pun.

2 Balas

klu sis rse susah hati, dptkn 2nd opinion peg klinik lain.. kepala baby msuk laluan/da kt bwh tu ok la sis asalkan cervix x dilate.. sye stat 20 mggu kepala bby da kt bwh.. 37 weeks bru bsalin.. x smestinya kepala bby kt bwh tnda da nak bsalin..

Normal sis, beza 2 cm (2weeks) dari usia kandungan masih normal lagi tapi kalau beza 3 cm tu dikira tak normal.