Check up kk vs swasta

Nak tnya pendapat la kan.. Mana u all prefer, KK or swasta? KK - lebih detail - senang beranak gov - nnti doctor question buku klinik swasta😄 - foc - makan masa sbb kena weekday Klinik swasta - masa flexible - not foc, kalau cover panel ok la - tak tau how detail it is Korang pilih yg mana? This is my 2nd pregnancy. 1st hari tu mmg 100% KK. Love, tapi masa tu laa consuming.

20 Balas

sy kk je sis . mmg detail . masa first pregnancy, ttiba ada fibroid masa 7weeks pregnant (scan swasta mmg jelas nmpk) pdhal sblm ni tkde.. scan mastu pun sbb spoting . then nurse kk call sy suruh buat buku pink awal semata nk refer pakar sbb risau ttg fibroid sy ni . 12w refer pakar .. fibroid tu da tde ..hilang . mana pergi pun takthu . tp dia still buat appointment utk pastikan fibroid tu betul2 hilang smpai 7 bln ye sy refer pakar sbb ni je..lepas berslin pun hosp scan utk pastikan lg tkde fibroid. ye , mmg takde langsung. pelik btul . cumanyaa tu laa kk ni ramai org . penat nk mnunggu jela tp sbb kan foc . kita snggup tggu dri bayar swasta. dah berslin lg byk nk guna duit . baik simpan je duit tu.

13h ago

sy pon awal² scan ada fibroid dlm 5cm. mcm mana rah boleh ada.

Saya working mom mmg prefer swasta sbb masa. Saya tak kuasa nk buat both kk & swasta sbb nanti kena ambik darah banyak kali. Saya buat kt hospital pakar swasta, boleh pilih pakar O&G & dia sorang je yg monitor/check kita sampai 3rd trimester. Detail je semua tp mmg habis almost 2k termasuk ubat & injection sampai hujung pregnancy. Scan tiap bulan so best la dpt tgk baby & saya takde wat pun detail scan or scan2 lain sbb mesin dia canggih & dia pun dah jd pakar berpuluh tahun (50an) so by tengok ultrasound pun dia dah boleh alert kita terus if perlu buat scan2 lain. Alhamdulillah selamat dah bersalin, anak pun nk setahun dah

3h ago

Details scan kt hosp bukan semua boleh dpt….

100% swasta 1. Lebih detail 2. Layanan tiptop 3. Tak perlu pergi KK, tak perlu menunggu lama. 4. Boleh pergi ikut masa sendiri & suami. Senang manage and arrangeable. 5. Doctor sgt baik dan sentiasa assist kita utk jawab segala concern kita. 6. Lebih best sbb segalanya handled by one doctor only and tak carca marba. Dia yg monitor kita, dia yg check kita, dia tahu kita mcm mana, senang. Sy mmg super duper selesa dgn gynae, very helpful. Masa deliver pun senang sbb doctor tu yg sambut baby, bagi epidural, and alhamdulillah it’s just very easy and smooth. 7. Paling best of course la kita dilayan mcm princess 😍

Saya prefer swasta, check up di klinik swasta * masa lebih flexible boleh pergi Sabtu/ Ahad * harga setiap bulan RM200 ke bwh je * details treatment mcm KK * dapat free susu, diberi ubat, vitamin, & scan² * rawatan sama macam di KK * persekitaran tenang * Dr tak garang * masa menunggu tak lama * husband boleh masuk teman * setiap kali rawatan, Dr.akan explain details * layanan sangat mesra tak marah² Last nnt akan bersalin di gov, just bawa buku pink swasta je. kalau kat sini walk in je kalau nak ke hospital, janji dah ada tanda. jgn lupe bawa buku pink je. Sy mmg dah survey awal hospital ni semua

Takde pengalaman check up di klinik swasta. Pengalaman saya untuk first pregnancy, checkup di hospital swasta dan KKIA. Extra care and details saya dapat di hospital swasta berbanding KKIA. Next pregnancy taknak pergi KKIA dah. Nak proceed dengan hospital swasta terus 🤭 Awak nak bersalin hospital apa nanti? Kalau bersalin swasta, boleh terus pergi hospital swasta. Kalau nak bersalin gov tapi checkup klinik swasta, cari maternity clinic or women's health clinic macam Klinik Aurora, Klinik Al-Eilaaj, etc. Cousin saya checkup klinik swasta, bersalin gov. Everything was okay.

12h ago

Komen yg membantu. Sy blh rujuk utk anak yg akan dtg😂

Saya buat duax2. Kk memang gila detail! Sampai history penyakit/surgery 10tahun lepas semua kena note down oleh misi. Ambil masa 1 1/2jam untuk siap semua. Setiap kali check up test urine, dan blood( termasuk test tyroid). Dapat Ubat free, dapat consultation free, dapat maki dari misi sebab tak habis obimin free. Swasta kat colombia bukit rimau sebab saya nak bersalin situ. Setiap check up, test berat, urine dan dapat satu gambar ultrasound. Settle dalam 15min kena pau rm155

21h ago

Nanti week 28 ke atas memang 100% swasta sebab boleh weekend . Tak larat nak ambik AL untuk weekly check up.

saya buat dekat kk je, sekarang ni ekonomi tak menentu so selagi boleh jimat saya jimat. appointment kk tu saya selalu datang awal. 7:30 memang ada orang dah. before 10 selalunya dah settle. apa saya buat time menunggu, saya survey barang, masuk live kelas menyusu ke or saya baca apa apa tips untuk baby. takde rasa terbuang even almost 3 jam jugak la nak settle

saya anak 1st je kk. mmg berejamm. lps² tu anak 2 3 bkk buku kat klinik yg ada khas checkup baby. jimat masa, masa flexible, detail juga ye. tak mahal sgt kalau cek biasa,kalau ada minum air gula ke ape² dlm bwh 150. sbulan skali je checkup. nnti dah 7 bln bru 2 kali. skrg da byk klinik yg boleh buka buku pink. dan buku tu boleh guna untk beranak gov n swasta.

saya baru deliver in Aug 2024. pengalaman anak no 3 ni, saya bersalin gov, tp checkup pregnant monthly di swasta. no issue, sbbnya skrg kebanyakannya buku pink swasta pun dah ikut guideline KKM. n check-up di swasta lebih details, setiap bulan ada details scan. berbaloi la walau bayar mahal sikit. masa kerja pun tak ganggu.

3h ago

Agreed. Skrg banyak je swasta yg details. Kena pandai cari. Mentality kk je yg details ni dah lapok ✌️

depends dgn org.. sy takde cuti byk utk pegi kk.. jd sy prefer klinik swasta, bole checkup wktu mlm.. tp kene bersedia duit, range dlm rm100-rm600 depends on checkup/ubat yg dpt aritu.. tp bg sy kt klinil swasta pun detail jgk, depends klinik yg awk pegi.. alhamdulillah klinik sy pegi bekas dr kk, jd dia check detail sgt 👍