Prlukan ktrangan

Nak tnya , kndgn sy hmpir nak msuk 7bln tp blm bnikah , dah bgtau parents llki n prents sy . jkalau sy akad nikah pd kndgn sy skrg, ia sah atau x ? bole berbinti/bin kan bapa ny atau x? yg sy nak nikah ni pn , bpa kpd kndgn ni jgk. sy just brwalikan abg sy, n sd dpt keizinan dr ayah y abg sy ble bwalikan sy . tlg bg ktrangan ?

2 Balas

Selalunya kalau ayah masih ada dn mampu mmg dia yg kena jdi wali..tk blh wakil abg.. pasal bin binti mmg lbh dri 3 bulan tak blh bin binti bakal suami.. dia akan letak abdullah atau nama² Allah..itu yg sy tahu..wallahualam

5y ago

Ya sbb ayh dia masih ada..kecuali jika ayah dia dh tkda atau tk mampu jdi wali..dia kena ada sbb yg munasabah..lps ayah atuk blh jdi wali..kena ikot turutan wali..

Nikah pada kandungan lebih dari 3 bulan tidak boleh berbin/berbinti kan bapak kandung wajid guna nama nama nabi2 .... Lebih sis minta pendapat yang lebih tahu tentang benda ni