12minggu 2hari

Nak tnya kenapa kdng2 perut sy rasa mengeras je bila time sy puasa,tp bila dah berbuka xda plk..

10 Balas

Mengeras tu xbaik utk baby..utk diawal kehamilan ni jgn biarkan baby lapar..kesian baby..puasa boleh ganti sis..puasa tu wajib tp sebagai ibu mengandung diberi kelonggaran...baby tu kecil lg kalau dia dah trimester ke2 agak besar sikit..tu pun tgo keadaan juga..bila baby mengeras..baby boleh stress..bila baby stress boleh menyebabkan keguguran atau baby meninggal dlm kandungan...kita xnakbenda mcm tu berlaku tp fikirkan kebaikan baby dlm perut.

Td gi checkup..nurse pesan.. Klo perut mengeras @ baby xgerak..lbh baik buka.. Sbb baby mengeras tandanya die stress & lapar kt dalam tu..jd jgn amk risiko ,sian baby..

Megeras tu tidak baik untk baby .ada kesan nya tu...kalau kerap megeras...bby tu perlu nutrisi juga...ksian baby tu

better makan takot effect ke baby masa berpuasa tu.. zat tak sampai ke diri dia.. dia dh bg hint tu mommy

4y ago

Ok..tq info nya mommy

Sya 12 minggu 3 hari..semalam perut sya mengeras juga,lepas mkn terus ok..baby lapar kot..

Please jgn puasa lagi. Baby nak membesar dlm tu. Awak blh tahan, tapi baby tak.

Better jgn puasa.. Sbb baby baru nk mmbesar.. Dia xdpt nutrisi yg ckup

Same...bby lapo...

Jgn la paksa puasa

Bby lapar tu 😫