Perut Mengeras Bulan Puasa

Salam hai ibu semua, ada yang jadi macam saya tak, skg dah 35weeks + bila puasa perut jadi mengeras. Tapi bukan mengeras yg lama laa dan tanpa rasa sakit apa². Adakah bila jadi macam tu, ibu tetap terus berpuasa atau berbuka ja? #ingintahu #SeriusTanya

6 Balas

Lebih baik berbuka ye sis kalau perut dh mengeras. Last week i pun jdi mcm tu pkul 4 lebih mengeras dh berbuka pun dia still mngeras skjp2 then bertmbah kerap bila gi hospital i kena warded and dr kata mild contraction and tk digalakkn puasa. Btw i pun 35weeks. Sbb bila dh 35weeks takut bila contraction dtg bila2 boleh bersalin sis lemah and tak ada tenaga nnti.

4w ago

alhamdulillah tima kseh byk² sis.. tulaa sy ingatkan biasa² ja perut mengeras nie. rupanya ada masalah. tambah plk nak dkt bersalin nie takut jadi apa² ja. sbb tak cukup bulan lagi

Sebenar ye tak digalakan berpuasa. Tak puasa pun tkpa. Jgn fikir kita tapi fikir lah baby. Jantung baby akan gerak laju kalau kita lambat makan atau tak makan langsung. Takut terjadi apa2 pada baby

4w ago

ohykaa tima kseh byk2 sis. tak sangka plk effect ke baby mcm tu. kesian laa plk. Setiap kali posa pasti ada masalah. ritu anak tak brapa gerak, perut mengeras. kira ada ja halangan. terpaksa sy Berbuka. risau tu mmg risau

normal la perut mngeras tu kan kontraktion palsu. selagi dy gerak ok je puasa. sy ni asal pkol 4 ja muntah2 lembek nau. mmg pkol 4- buka puasa tdo je hahaha

4w ago

xda alahan. dh puasa perut kosong ad gastrik sma. xpa ok laa dh pkol 4 bru lembek so tahan jela haha

sy x puasa..nurse pn sarankn x yh puasa sbb bby ngeras tanda lapar..2 3 hari lepas sy puasa..start pkul 7 lbh perut ngeras 10 mnit skli..trus berbuka..

4w ago

sy ritu ada gi klinik luar. salah sorg dokto tu kata, sy jenis hypo sikit. tak tahu laa mcm mna mksudnya. tapi kalau sy lapar sangat² mmg ketar satu badan sampai nak pitam. situ pun sy dah terpaksa buka. nurse kd sy pun xsaran juga sy berpuasa. setiap kali sy puasa, ada ja benda terjadi huhu. bila tak posa oke plk 😅

Kalau bukan berpuasa pun dah 35w tu memang normal kerap mengeras. Ape pun ikut instinct ibu kalau rasa lain macam dengan baby ☺️

4w ago

ohykaa sy tak tahu sbb first mom huhu. risau juga kalau keluar awai nie. sbb kami pjj. baik laa tima kseh sis bagi pandangan

sama mcm sy, as long anak bergerak tendang & diri si ibu tadak apa apa rasa loya pening pitam atau sbgnya, sy teruskan puasa

4w ago

ohhh tima kaseh sis.. tulaa saya tadi jadi confius dah. sebab jam 4lbih buat hal pula hee.. btw sis brapa minggu dah?