Ruam susu atau ekzima

nak tnya ibu2 yg berpengalaman kat sini ,umur baby sya baru 30hari muka dan leher & telinga anak sya ada merah2 nk dekat seminggu lebih dah risau sangat x thu ubat apa yg sesuai ada ka ini ruam biasa atau ekzima sya risau sangat2 , dah try letak mcm2 pun stil x sembuh2 jga boleh suggest kan tak ubat apa yg sesuai untuk kulit mcm baby sya ni 🥺

Ruam susu atau ekzima
42 Balas

cuba join group dr hafiz sulaiman-khas utk kanak2 eczema. anak. sedara sy pernah alami ni, perit tgk dia menderita sampai umur 3tahun. penjagaannya sgt2 teliti, tak pernah tidur setiap malam sebab menggaru gatal dll, kesian sgt tengok dia

ya allah kesian nya baby..ank sy pn mcm tu jgk.sy pergi klinik terus jmpe doc..alhamdulillah dh ok skit skrg.better bawa pergi klinik sis..kalau beli ubat pun takut x sesuai.klau prgi klinik at least doc bleh tgk terus

mcm ezcema tu. jumpa doktor. anak saya pun begitu. lepas jumpa doktor dan jaga pemakanan, alhamdulillah. kulit baby ezcema wajib lembab. xleh panad dan sejuk sgt. pakai sabun yg xwangi. pro adma cetaphil.

Bole try cetaphil mandian baby.. N sapu bedak pureen kaler merah tuh.. Jangan bungkus bedung baby sgt.. Bagi angin2 kulit dia.. Ruang bilik kena pengudaraan bagus.. Kuat susu.. Kena rajin bersihkan bilik

Anak sy pun kena mcm ni tp kurang merah sikit dr ni. Kulet mengelupas mcm kudes pastu kasar. Sy pakai baby cream extra soft sebamed. Alhamdulillah bersih kerak2 blkg telinga dia. Cuma pp dah nk hilang

kena p check dkat klinik dlu cik puan,jgn bertindak sendiri dgn mcm2 produk. kesian kulit anak tu.. cari klinik yg khas utk kanak2. stop dulu apa2 produk yg tgh guna, dpatkan pengesahan pakar dulu..

ya allah terkejut tengok pic anak puan . nampak macam teruk . kenapa tak terus bawa ke klinik ? doc akan check dan bagi ubat yg sesuai untuk anak puan . kesiannya lahai tgok dia . 😢

Ank sy mcm ni la msa 2bln..bwa jumpa dktor then dorg refer pd pakar..rupanya eczima..dpt ubt antibiotik dgn cream. lbh kurg 2mggu da elok...skrg ank da 3thn lbh..da elok dr eczima..

Allahuakbar.. Kesiannye bby.. Try bwk g klinik sis.. Sy rasa ruam panas ni..atau ruam susu.. Nnti lagi lambat bwk g klinik lgi melarat.. Kulit baby sensitif sikit..

sama mcm baby saya...bru 28 ari...muka telinga merah2...kdg berair bila baby gosok2 muka n belakang telinga...jd kasar tmpt nye....risau kan tengok baby cmni