bahagian muka baby kemerahan disebabkan ruam susu

anak sya dah 1M11D..bhgian muka dia merah2 dsebabkan ruam susu.kesian pula tgk tp bhgian bdn bby xda pula.lagipun cuaca skrg tsangat la panas.sya sapukan vaselin bby kat ruam tu.ada krim lain lagi ka yg cepat berkesan utk bby?ataupun sya ada salah makan ka yg boleh mempngaruhi ruam anak sya tu?

2 Balas

Minggu lepas anak saya pun ada ruam 1m 6d . Dah 4 hari ruam dia makin teruk sama macam anak awak . Ruam dekat pipi saja badan semua okay . Lepastu nmpk keluar air setitik kecil tapi saya ingat tu cuma air biasa tapi bila dah kering jadi warna kuning . Terus pergi jumpa doc , dapat ubat cream , alhamdulillah dah sembuh 2 hari dah nampak licin pipi dia 🥺. Lepas susu kan dia lap dgn air suam . Klau teruk plis terus pergi klinik , risau bisa ruam keluar .

maybe sbb faktor cuaca