Scan

Nak tanye kalu kandungan lebih kurang 4 minggu HOspital kerajaan Akan scan ke tak ? Ke prefer scan kat swasta ?

16 Balas

Setahu sy kalo ada berlaku pendarahan or spotting, atau si ibu ada sejarah hamil diluar rahim, barulah doktor akan scan kandungan di awal kehamilan. 4w mmg x detect heartbeat baby lg. 9-10w baru dpt detect. Risiko scan awal2 ni buat si ibu jd runsing dan stress. Stress si ibu blh effect pembentukan janin. Di awal kehamilan inilah sepatutnya si ibu peka dgn penjagaan pemakanan. Folic acid kena start makan dr awal. Baru lah janin berkembang mengikut usia kehamilan. Take care mommy n enjoy ur pregnancy journey!

Setahu sy kalo ada berlaku pendarahan atau si ibu ada sejarah hamil diluar rahim, barulah doktor akan scan kandungan di awal kehamilan. 4w mmg x detect heartbeat baby lg. 9-10w baru dpt detect. Risiko scan awal2 ni buat si ibu jd runsing dan stress. Stress si ibu blh effect pembentukan janin. Di awal kehamilan inilah sepatutnya si ibu peka dgn penjagaan pemakanan. Folic acid kena start makan dr awal. Baru lah janin berkembang mengikut usia kehamilan. Take care mommy n enjoy ur pregnancy journey!

4y ago

Take care ☺️

Slalunya klu g KK, Doc akn mnx dtg utk next 2-3 week. Sbb ap, kdg2 xnmpk lg sbb still kcik kndungan tu.. Nt ibu2 akn rsau, kdg pkir mcm2. Tp klu nk cek jgk, try g swasta..trpulang la. Slalunya sy test sndiri kt umah, if +ve tgu smpai 8w ka, bru g cek or scan.

Boleh je nk scan tp g klinik swasta la..hosp kerajaan tak buat. Kalau ada pendarahan atau masalah laen baru doct akan scan. Scan on 4w pregnancy pon bru nmpk kantung je.. Sy scan msa 6w kt klinik swasta pon bru nmpm kantung. 9w bru la nmpk heartbeat

4y ago

Sy pon😀

Masa sy aritu 4w bukak buku dia tak scan, cuma dia tnya mcm mana tau diri preg. Sy bwk je upt test tunjuk kt dia 🤣 2nd time checkup bru scan. Tp time tu kdg² xnmpk jugak. Tp sblm scan sy minum air byk² biar penuh pundi bru nmpk time scan. Hehe

4y ago

Aah betul .. sebab klau pundi kencing kosong susah nak nmpk . Saya penah doc tu kua dlu pegi minum air penuh kan pundi kencing bru bole scan 😂 .

scan 4weeks nampak kantung mcm sye dulu, doc suruh dtg balik pada 9weeks tapi scan kat Swasta je, lebih mudah lepastuh masuk 10weeks baru bukak buku pink kat KK amik air kencing, amik darah, then doc scan lagi..

4y ago

Tq 👍🏻

scan awl2..nti klau nampak kantung shja ,awk risau plak..knpe nmpk knting shja.pdhal mmg kcik lg..tu nmpk kantung..scan bila dah 10w sis..bleh nmpak dah janin..skli jantung dia da bdgup

Saya masa 4 weeks tak nmpk apa langsung. Ikut org sis. Ada nasib boleh nmpk ada yg tk nmpk. Kalau takut kecewa n risau lebih better sis tunggu dlu. Dlm 7,8 weeks pergi scan

4y ago

Welcome. Tp time saya pergi scan 4weeks kt kk tu pun sbb saya ada sakit perut yg teruk and ada history gugur. Sbb tu doc scan. Kalau tkde mslh rsanya doc kk tak layan. Kena pergi swasta kalau nk scan awl

hari tu 4 weeks buka buka buku dkt klinik desa then drg bgi surat appointment scan dkt kk sekalian cek air kencing dgn ambil darah

Tak scan . Sebab haritu saye g KK mase 3weeks++ nurse just bagi tarikh utk buka buku pink n scan baby pade 8weeks++ .