usia kandungan yang sesuai untuk scan

Hi mommies.. boleh saya tahu usia berapa ye kita boleh scan kandungan. 4 minggu dah boleh scan ke? Kalau mommies prefer klinik swasta ke kerajaan untuk scan ?

14 Balas

Awal2 scan xnmpk ape sis. Buang duit satu. Lagi satu nanti sis akan berasa stress. Sbb doc akan bg tau mmg xnmpk apa2. So better 2bln keatas baru scan. 8week pon stengah org scan xnmpk apa. Nnti sis juga meroyan. Sbb doc akan bg tau. 1st xnmpk apa lg. Yg ke2 risiko kandungan luar rahim. Bila sis dengar mcmtu mesti sis xsedap hati Manjang. Baik tgu 10w lebih baik.... Masuk 3bln biasanya da boleh cri heartbeat.. 💓

5y ago

ye btl... saya da kene bulan 9 itu ari.. time tu nak sah kan kandungan scan kat kk.. dia kata saya luar rahim refer pakar.. mlm tu jgk saya pergi hospital.. scan bawah alhamdullilah da nmpk kantung 4w6d saya tggu lagi sebulan.. alang2 nak jumpe pakar scan perut jgk kan.. hehe save duit dah.. 8w5d da nmpk baby dan jantung.. biasa la scan pakar bile ty ermmm ermmm je.. sabar je la..

Seeloknya 8 minggu keatas baru scan . Kalau doktor bagitahu saya 4 minggu tak nampak apa apa lagi 😊 saya prefer swasta tapi kalau 4 minggu dah scan rugi je sis sebab baby tak nampak lagi . Kerajaan pun rasanya tak scan kalau terlalu awal

First scan better cek dekat swasta. Advisable utk scan bila kandungan da 8weeks ke atas. Tpi klau ade history gugur atau ectopic, better 6weeks da bole cek utk elakkan msalah lain.

Sy first scan masa 6 weeks, tapi baru nmpk kantung ☺.. Lps tu , scan lagi masa kndungan 10 weeks , baby nmpk suda n bole nmpk dia gerak2 .. Dua2 sy scan dekat swasta .. ☺

4 minggu tak nampak sangat lagi. Pegi scan 6 minggu ntok pastikan ada kantung dalam rahim. Ada jugak 6 minggu dah boleh dengar heartbeat baby.

5y ago

Sme sye.dua hri lepas genap 6 weeks pregnant pegi buat transvaginal scan dekat hospital sbb ade kuar spotting coklat. Tu first sye scan sbb ikutkan nk tnggu 8weeks nnt. Tpi ahamdulillah, doc scan da nmpak kantung and heartbeat hihi.

Check dkt swasta sis.. Tapi saya tggu 7w dlu.. Alhamdulillah ade heartbeat 😍 sbb 4w xnmpk apa2 lagi.. Hnya boleh buat upt jelaa

Better 10 minggu ke atas. Pergi awal2 mcm ni tak nampak apa. Keluar klinik nti hampa, risau sepnjg masa.

saya scan 4minggu nmpk kantung je sis.. lagi sebulan saya tunggu baru nmpk baby dan jantung...

Seeloknya 10w.. Sy scan d swasta dlu dan bw result scan ke kk utk buka buku pink

4 minggu awal lagi sis..seelok 7 minggu ke atas .. better swasta