luka jahitan bersalin normal

Nak tanya...berapa lama luka jahitan bersalin normal korang sembuh?dh hari ke 15 tp tk nmpk mcm smbuh lg..benang pon tk jatuh lg..adakah normal?

5 Balas

luka pn masih lembab & basah ke? tips nurse kk bgtau sy. cuci bersih luka jahitan, jgn takot nk sentuh tpy luka utk bersihkan . pastikan tgn bersih. lps mandi baring mengadap kipas , ltk ubt yg hosptl bg n biar kering. baru pakai pad & panties. sy seminggu dh kering luka. tpy proses baik sepenuhnya luar dlm ambik msa. jgn risaukn knp benang x jatuh, yg penting luka x terbuka. ad org jahitan terbuka tu lg sakit. kna jahit balik. jga miss V bersih2

1y ago

semntara nk tggu kering dpn kiaps tu darah nifas x mngalir ke sis?