Nipple confuse

Anak sy 6 minggu. Sy start bagi botol (EBM) since day 5 sbb baby susah nak latch and ada kuning. Sekarang masih prolonged jaundice. Baby start direct feeding 2 hari lepas. Sy cuba bagi full day direct feeding cuma risau kalau baby x cukup susu. And baby kerap menangis. Sy bagi juga botol pada malam hari. Sy akan start kerja dalam sebulan lagi and akan hantar pengasuh. Mohon pandangan adakah sekarang sy x perlu direct feeding sepanjang hari and mix direct & bottle?

1 Balas

Hm. Pada pandangan saya, kerapkan jee bagi susu direct feeding. Anak kerap nangis tu cuba check. Kadang anak nangis bukan sebab nak susu. Cuba check cara nak tenangkan baby nangis dekat ig babylanguage. Susu badan tu dah cukup dah. Cuma mungkin sis stress. Bila baby nangis jee, sua nenen. 😅 Nak buat cara mix tu, satu atau dua minggu sebelum naik kerja boleh ajar. Bergantung kepada sis. Btw, baby susah nak latch tu sebab ada tongue tie ke? Cuba check. Anak fist saya macam tu jugak. Bila dah released TT, barulah anak senang nak latch. Kalau tak ada TT, cuba check semula cara sis bagi susu dekat anaknya. Semoga dipermudahkan urusan sis. ✨