baby tak nak direct breastfeeding

hi mommies semua. ade tips tak utk baby yang xnak direct feeding ni? rasa agak stress dan kecewa dgn diri sendiri sbb x boleh nak menyusu direct 😔 saya kena pam je utk elakkan bengkak susu dan skg baby dah nak masuk 1 bulan. portion minum dia pun makin banyak dan kerap plk tu. sakit habis nipple sbb kerap sgt pam. :'( #pleasehelp #1stimemom #bantusharing #firstbaby #firstmom

2 Balas

Me too..mine is 41days today,still unable to direct feed due to she refusing to persistently latch..she was an NICU baby for 6days so early on she was used to cup and syringe feeding..now she’s on EBM through bottle..but I still topup with formula milk bila xsempat nk cairkan frozen breast milk..if sempat,she’s on breast milk feeding fully..mula2 sy stressed out jugak tp last2 sy fikir asalkan anak cukup mkn and gaining enough weight then I guess we’re okay..tentang pump susu smpi sakit nipple tu,regular kan je pumping to 3-4hourly,make sure to use the right flange size (mine is 24mm),put on regular nipple cream..bila anak calm,try to feed direct..for me it’s a slow process but she can latch longer and longer now on..anak sy skrg on 3oz (+- topup 1oz) every 3-4hours feed

2y ago

nipple cream apa ye sis guna?

Hi mommy. Kena cuba bagi susu secara direct. Memang sakit bila kerap sangat pam. Saya pun pernah anak menangis bila nak bagi direct sb bab latching ada masalah. Tapi saya try banyak kali memang kena sabar. Anak bila haus dia okay je menyusu direct even dah penah bagi susu melalui botol. Mommy boleh minta nasihat dari doc masa check up bawa anak juga. Untuk ajar macam mana nak bagi anak menyusu direct