Susu formula

Nak tanya susu formula biasa beli sebelum bersalin atau lepas bersalin ya? kalau untuk siap sedia susu apa yg elok ya untuk baby newborn? btw sy dah 34 weeks

19 Balas

Boleh prepare sebelum bersalin awk . In case nnt susu badan awk tak keluar lg ke awk boleh bg anak awk minum fm dulu 😍 tp kalau awk cadang nak bg fully bf tak perlu kot fm dah . Apa2 pon semoga dipermudahkan segala urusan sis nnt . Susu fm yg elok bg newborn and nak bg anak cepat turun kuning saya suggested lactogen . Amik yg step 1 . Utk newborn . Sy bg anak minum tu mmg cepat turun. Sb lepas bersalin sy mmg tak keluar susu lansung . Mengurut baru keluar susu

Survey harga dan pilih brand sebelum bersalin. Tapi tak payah beli dulu. Kalau susu badan tak banyak, baru suruh suami beli satu tin brand yang sis nak untuk top up lepas bf. Saya guna untuk waktu malam masa kat confinement centre dan top up lepas bf, tak guna banyak pun. Saya lepas balik kerja, baru guna banyak sikit susu formula. Susu kurang sebab susah nak cari masa pam dan stress kerja. Pam lama2 boss pulak tak suka. Akhirnya henti la.

better beli yg kecil2 dulu..mcm saya lps bersalin nk BF baby susu dada takde..nasib baik nurse tolong bg susu kalau tak seharian baby dkt wad tak minum susu..lps discharge singgah farmasi beli susu Formula tin kecik..skrg nih berpantang hari 6, baby tak minum susu fm dh..sbb susu dada dh byk..kdg2 kna pam sbb byk sgt.. susu formula tuh ada separuh lg pdhl beli tin kecil jer..

cadangan saya better prepare 1 tin kecik..jgn nnt kita bru bersalin, stress bila ank menangis, xckup susu badan. saya beli karihome utk newborn sbb mmg plan nk bg susu kambing klu awl2 ni xde susu nk beastfeed. ank sulung dlu pn bg susu formula dlu kjp..lps 3/4 hari, mengurut utk bykkan susu badan, baru byk susu. rezeki anak blh breastfeed sepenuhnya smpai 2 tahun.

Saya tak prepare pun susu formula. Tak pernah terpikir pulak. Memang dah niat nak bagi susu badan. Kalau awak nak beli susu formula, cari yang pek kecil dulu. Semua susu formula bagus untuk baby. Cuma kena try and error sampai dapat yang sesuai dengan baby. Susah nak suggest.

klu sye, sye bli lps bsalin hri tu.. lgpun hsband ade utk cri brg2.. klu awak bpantg sendri nk bli awal pn bley.. cuma nye klu ade rezeki susu bdn da mbazir susu formula tu.. sye try dgn susu mampu milik dlu mcm lactogen, dupro..klu x ssuai then bru cri yg mahal..

better beli lepas bersalin. kot kalau susu banyak nanti membazir je beli susu fm hehe. kalau brand susu utk newborn, saya suggest nanpro 1 tu. tp kena tgk baby jugak. takut tak kena. apa apa pun, tunggu dulu la sebaiknya kalau nak berjimat 😊

kalau saya better prepare awal ii lah sebab kalau baby kuning tinggi ke kan kita tk tahu mcm saya anak sulung hari kedua dh kuning tinggi time tuh pula doc suggest campur fm saya pula tk prepare apa ii susu fm jadi jgn jadi seprti saya…

Sy pn seblm bersalin xbeli susu formula sbb mmg nk bg susu bdn je. Dpt free susu anmumlaz mse buat details scan & 5d scan. Stdby susu tu je. Tp ank sesuai susu tu. Skrg bby dh umur 44hri.minum susu bdn & lactogen.