cramp di betis .

Nak tanya , siapa pernah kena cramp di betis tiap kali tidur malam ketika hamil ?cramp dia yang macam daging kita memulas mulas kat betis tu ..lebih kurang camtu lah . Tak tahu nak jelaskan camne sakit dia tu?

61 Balas

Hi mommy 🤗 waktu hamil mmg bayi akan menyerap zat dari ibu terutamanya kalsiu. Jadi, sangat2 penting bagi mommy utk tpop balik kalsium yg hilang dari badan. Ambil kalsium sehari 1200-1300mg. Macam mana nak tahu kalsium cukup ke tak? Tanda2 takde kebas2 tu ketara. Sepatutnya ibu hamil takde or kurang ada rasa kebas/ lenguh bila pengambilan kalsium mencukupi. Kalau sekarang surait tak jaga pengambilan kalsium, pertengahan dan akhir pregnancy lagilahh tak selesa sbb baby akan membesar dgn sgt2 cepat. Dan ada juga taw kes mommies yg tulang rapuh atau hilang gigi sbb kurangnya kalsium dlm badan sewaktu hamil. Jadi, qila sgt2 suggest agar mommy ambil susu dan tpop dgn supplement sbb susu semata2 mmg x ckup kandungan kalsium. Ni pengalaman qila juga la. Qila cadangkan supplement Ostematrix shaklee yg mngandungi 250mg kalsium per tablet. Alhamdulillah sepanjang qila pregnant kan anak, xde rasa simpul biawak dan kebas2 badan. 😍 nak dapatkan ostematrix shaklee, contact qila terus tauu http://www.wasap.my/+60163585235 Nak tgk ig qila pun boleh.. Ada katalog lengkap shaklew 😄 aqilahmuzainhealth.beauty

Sama lah.. kalau seminggu tu ade la 2 ke 3 kali. Boleh menangis rasa sakit tu. Sebelum tidur pakai minyak panas dkt kaki and make sure always pakai stokin utk elak sejuk. Bila sejuk lg senang nak kena. Dalam tidur bila nak pusing/gerak badan.. make sure pelan2 pusing kalau tak otot kaki tu terkejut and mesti cramp punya. Kena hati2 bile pusingkan badan. Bila kaki cramp terus kejut suami mintak tolong tolak/tekan tapak kaki ke atas mcm org cramp kaki main bola tu.. memang cpt lega..

Punca badan kurang calcium tu. Cukupkan calcium dalam badan. Calcium penting ya untuk pregnant woman + untuk baby dalam kandungan. Minum susu twice a day, or ambil supplement calcium. Me myself cramp sekali masa mengandung dulu, terus selalu minum susu, alhamdulilah tak jadi dah after tu.

Sya bru 9 week lbih, dh kne cmtu...tpi bukn time tido, dy jdi bile sye brdiri lame tros ase cramp kt betis xtau la knp...sbb sblom ni pregnant xpenah kne mcm ni...ank yg no.3 ni mcm2 alhan n sakt dy bgi kt sya, tpi xpela aslkn dy ok2 jek lam perot, sya sakt pon xpk 🤭🤭😍😍

Ms pregnant anak no 3 baru ni.. kerap jd cmtu.. tmbahan plak.. g keje n balik keje kene jln byk.. mlm2 slalu jd cmtu.. susu sy minum pagi2.. sy sapu minyak angin sikit kt betis sblm tido... kdg2 kalo jd jgk . Kjutkan suami... dia akn bgun tolong trik2 n urut betis tu bila jd cmtu..

Sy hujung2 ni lagi makin kerap, kadang 3x 1malam tu..ada la dalam 15minit sekali kena tu..dah pakai stokin, dah tinggi kan bantal dekat kaki pun boleh kena..husband letak la minyak panas ke tuam ke jadi gak..redha jelah meraung meleleh2 ait mata..😅

Cara sy contoh klu kaki belah kiri yg kena, bgun cpt2 smbil brdiri kaki kanan bengkok kedpn kaki kiri yg krem tu lurus n tegakkan . Biar tegang2 agk 2 dlm 30sec cmtu. Try bdiri smula klu msh x ok ulang lg. insyaAllah suami yg ajar dia guru gim😉

Mase anak yg 1st sy crammed smpy tkeluar airmata,pg klinik sbb mmg xtw yg tu bawaan ibu mngandung,,anak kdua pun crammed,mse anak ktiga sy pulk buta dlm kndungan 3bln,,hehe mcm2 pengalaman,,yg ni pulak kerap kebas tgn dgn kaki😩😩..

Tu org panggil simpul biawak atau tarik mengkarung 😅 mmg slu kena, tgh2 syok tdo nak pusing tu kena, mmg meraung la, tkjut laki kt sblh, cpt2 bangun tdo amek minyak panas letak, atau cpt2 bangun 😆 last2 trimester salu kena

5y ago

Aaminnn . Terima kasih awak😊

Simpul biawak. Memang selalu kena masa mengandung anak pertama. Alhamdulillah, mengandung anak kedua ni masih belum pernah mengalami simpul biawak ni. Sakit dia sampai boleh nangis sebab sakit giler. 😂😂😂