gm

nak tanya siapa disini yang kena kencing manis.. nak tanya kalau gula dlm darah kita tak normal mcm mane??

3 Balas

Kadar gula tggi adlh normal ktika mengandung sbb bdn kita produce tllu byk hormon yg boleh mengganggu insulin kita bekerja.. sekiranya gula jd tggi (detect masa minum air gula), ujian BSP akn dibuat sblm tindakan selanjutnya diambil.. sekiranya normal, kita hanya perlu kawal permakanan & repeat BSP 2weekly.. if abnormal, kemungkinan hanya akn kna on metformin atau yg agk teruk kna cucuk insulin.. baby kena lahir on due which mean kita x boleh overdue & kena serah diri utk induce kalau x bersalin sblm 40w.. 6w selepas bersalin kena minum air gula lg utk cek sama ada GDM tu dh okay atau berlarutan jd DM.

sy prgnant ni kne gdm.. sblom mkn tu kputusan sya normal,, slepas 2jam mkn tu pndai x normal pulak.. sedangkan mkn mknan macam biasa je..

5y ago

Tu maksudnya sis ambil mknn yg tggi gula & carbo dlm diet biasa.. dh sangkut GDM nie kna mkn lg kurg drp yg biasa kita mkn sis..

Kena jaga mkn, kurangkan nasi, stop air manis.. Pagi kalau blh breakfast roti wholemeal je.