Folic acid ker obimin better

Hi nak tanya saya start makan obimin masa 6 atau 7 week, sebab saya first time mengandung so tak tahu apa2 lagi, saya baru perasan dalam obimin cuma ada 0.9mg, saya dah bagitau condition saya dengan ahli farmasi and dorang bagi saya obimin, macam mana ni saya dah masuk 10 week tapi sya tak consume folic acid dengan betul saya risau dengan keadaan zuriat saya.

7 Balas

Folic acid dlm obimin 0.9mg tu bersamaan 900mcg yg mana ia dah memadai sebenarnya. Kalau makan folic acid yg asing pun cuma 400-500mcg shja. Lgpun kalau kt kk if nurse tak bagi vitamin 4 sekawan tu mmg akan dpt obimin yg dah ada keempat2 supplement utama ibu mengandung ni. Jadi okay saja consume obimin kalau serasi. Yg penting cara makan obimin sama mcm folic acid, tak boleh sekali dengan kopi/teh/milo/susu supaya dpt penyerapan yg baik. Kena ada gap if baru minum minuman berkafein/calcium. Minum dgn jus boleh. Sy 9 weeks buka buku kt kk pun nurse dh bg obimin

2y ago

thank you tipsnya 🥰

Selalu kalo kita da buka buku.. doktor akan prescribe kita dgn bbrapa jenis suppliment termasuklah folic acid.. Dan berkenaan dgn obimin.. biasanya obimin boleh diambil oleh mereka yg takde masalah kesihatan cthnya kurang hb.. Sbb kandungan zinc dlm obimin rendah . begitu juga dgn folic acid.. kandungan dlm tu sangat rendah berbanding yg dijual asing2 tu

Untuk early pregnancy biasa hanya folic acid je. Nanti dah nak masuk 2trim baru doctor akan tukar kepada obimin atau iberet atau zinccoffer bergantung pada keperluan ibu.

2y ago

Makan folic acid sahaja. Tak perlu makan dua2.

Folic acid da memadai. Biasa obimin 12 minggu ke atas baru doc bagi.

2y ago

okay noted sis

Mcm sy nurse start bagi obimin trimester 2 bru tukar ke zinc

dah cukup la tu folic acid yg diperlukan dlm obimin yu

Obimin