tolong jawab?

Nak tanya saya selalu bila bersama suami pstu air mani selalu terkeluar balik kadang banyak kadang sikit suami selalu je lpas pancut tu lama je stay tkde cabut lagi pastu pancut tu dalam ada org ckp pancut sipi2 je tu keluar , pastu nye saya siap alas bantal dan kadang tk bergerak selama 30 minit tp kadang still je meleleh banyak. what should i do? ? kakak2 pengalaman . sy bru kawin awl bulan 9 tp still belum rezeki lagi , boleh share kan tk.

115 Balas

Air mani keluar tu xbrmakna xde sperm yg masuk kt dalam ...doc ckp,,klo ade yg keluar tu bagus sbnr nye sbb xsemua sperm tu sihat. ..klo yg sihat,dye terus berenang once pancut,,klo yg trkeluar sikit tu mybe yg xsmpurna n sihat.. lepas brsama,mngiring skjp dlm 5-10 minit lepastu cuci lah miss v,,kdg lepas cuci pon akan ade yg trkeluar lgi kann☺️ tu biase je...yg penting klo nk pregnant,,kite kena tau wktu subur kite..biase ovum akn brtahan 3hari n sperm yg sihat brtahan 1hari klo x salah sy doc ckp...wktu subur suami adalah dlm pukul 4pagi-7pagi.. digalakkn brsama wktu tu..n klo boleh elakkn brsama trlalu kerap🤭 sbb takut sperm sikit..kdg mani(cement) byk xsemestinya sel sperm sihat pon sama byk..think positif n byk brdoa..ade rezeki insha allah ade tu...

takde laa sis .. saya pon memula mcm tu .. tapi xde laa setiap kali .. tak semestinya semua sperm tu kluar .. yg sehat die dah berenang kedalam .. takpe cube je lgi .. saya dan husband kahwin dah 9 bulan baru ade .. ikot pengalaman sy , sy tak pernah cek .. selalu baru khwin 2/3 bulan mmg ad rase nk cek je kan .. tapi sy setiap bulan x cek lansong , sbb xnk rase pape .. sedih ke stress ke kalau belum ad hasil .. sampaikan satu mase ni dah 13 hari lewat period pon x cek .. kene marah ngn semua org x cek .. hahaha punye laa malas nk fikir atau malas nk rase harapan tu .. sekali cek alhamdullilah .. ade baby .. so just , ringankan fikiran awak , jgn fikir sgt ... positif nnti mesti ade 😉

Sy kawin bulan 9/2019..x plan pun nk pregnant..bila bersama,mcm crita saudari air mani suami byk terkeluar..tup tup akhir bulan 12 positif pregnant 4 mgu..sy pon tak sangka rezeki seawal ni..Alhamdulillah skrg kandungan dh masuk usia 5 bulan.. sebenarnya mcm ni saudari..tak semestinya perlu keseluruhan air mani tu masuk ke dlm rahim untuk jadi benih..cukup skdr setitik pon kdg2 dh boleh jd asbab nk dpt baby..sbb sperma dlm setitik air mani tu terlalulah byk..kecuali jenis yg hormon x stabil,susah nk pregnant,perlu dapatkan pendapat doktor.. harap dpt membantu.. InsyaAllah dgn izin Allah,Dia nk bagi mesti dpt rezeki anak.. 😊

kalau ckap bab2 ni mmng agak memalukan sikit. ada tips yg saya gunakan time seks. 1st check waktu subur. cara elok nak tahu seminggu lepas period adalah waktu subur. itu bagi saya. tp sesetengah orng waktu subur lain2. but u boleh try. then time seks sebelum klimaks alas bantal agar mudah . lepas air mani suami dah masuk ,rileks dalam 5 10 min. lepas tu kalau rasa nak kencing baru g kencing. ini yg saya buat. alhamdulillah okay. kekadang kita seks banyak kali dan ikut tips bukan ada masalah apa. cuma kekadang rezeki tu belum kita punya. even sperm sihat ke tak sihat ke dah kalau bukan rezeki kita tak boleh buat apa.

Saya ada buat sedikit bacaan dan tanya dengan doktor, air mani meleleh selepas zakar dikeluarkan adalah normal. Akan jadi masalah jika semua air mani masuk kedalam ruang rahim. Air mani yang dilepaskan kedalam vagina kita hanya sampai di pintu sahaja. Untuk sampai ke ovum, sperm perlu berenang sendiri. Letak lah bantal ke menonggeng sekali pun air mani tetap akan keluar balik. Suami perlu berhenti merokok jika merokok kerana boleh melemahkan sperm. Soalan pertama daripada doktor atau orang yang kita ingin ikhtiar hamil adalah jika suami perokok. Suami isteri harus sama sama terlibat dalam ikhtiar hamil😊

5y ago

suami saya pun merokok. depends pd seseorang.

Try tukar2 position bila bersama suami sis. Kita tak tahu position mana yg sesuai dgn keadaan rahim kita. Usahakan bersama pada waktu subur. Seminggu selepas period jgn bersama dgn suami dulu supaya bila masuk waktu subur tu sperm suami betul2 pekat. Jgn lupa berurut dan makan folic acid juga ye. Sis jgn cepat patah semangat ye. Kalau kita betul2 nak sesuatu kena kuat semangat. Doa byk2. InsyaAllah sy doakan mudah mudahan sis cepat mengandung ye. Aamin ya rabbal alamin 🤲🏻

memang akan keluar sis. yg keluar tu nama dia simen. dan tak semestinya sperm tak masuk dalam. sperm berjuta sis, bila suami pancut dalam atau jauh, akan memudahkan sperm reach ovum. jgn la risau. normal sperm kluar balik. saya rasa semua centu. saya nikah sebulan dah pregnant bila bersama, saya terus cuci sbb geli 😂. so takda kena mengena air mani kluar lepas bersama. itu simen nama dia sis. kalau simen takde, cemana sperm nk berenang. nk rancang hamil, kira hari subur

4y ago

sama sis. sy pun...😅😅

Haha sye yg msuk 7tahun kawen pun sama.. lpas main msti air kuar blek.. duk lah posisi cmne pun.. letak bantal kt bontot pun sama.. mmg standby kain satu, lpas main suami ready je nk lap.. klau xsempat hbih basah cadar.. kahkahkah 🤭🤭 rsanya mmg dri awal kawen pun cmtuh, tp alhamdulillah ank nk msuk 4.. skrg 35w preggy.. 😅😅 belum rezeki mgkin.. sabar sis.. enjoy dlu life ngn hubby, nnti ada ank kcik nk kiss suami manja2 pun xsempat.. 😂😂

Pernh kna..msa nk dptkan bby yg ke 3 tp failed..asal main air kluar..klu kluar sikit mmg normal tp ni kna pkai pntyliner esoknye sbb mcm kluar balik..gi berurut..kta tukg urut pranakn sy lari..sbb cari nadi x jumpe..lps berurut alhmdulillah lekat no 3..lps2 tu sy amalkn nk chek pranakn btol trletak or not sy akn chek nadi mllui dlm pusat..baring..bngkok lutut..msukkn jari dlm pusat ..klu ade nadi kat tengah tu brdenyut means kddukn prnakan betol..

enjoy dulu dgn husben, Rezeki ada cepat atau lambat je, Saya cukup setahun baru lekat alhamdullilah. saya pergi mengurut, Saya pergi checkup, Alhamdullilah takde apa masalah, Cuma rezeki saya tu lambat, So saya sabar. Tak sangka pulak anniversary setahun haritu check2 double line. Harap baby sihat sentiasa dlm perut saya nii. Try lah bersama time waktu subur kalau period yang teratur nii. Org kata waktu subur insha Allah mudah lekat.