Cara nak kira usia kandungan sekiranya lekat ketika lewat datang bulan.

Nak tanya, saya baru nikah.. sebelum nikah tu sepatutnya saya period tapi saya tak period (lewat period).. then Sampai skrg x period.. bila buat pregnancy test positif… jadi macam mana saya nak kira usia kandungan?? (First day last period 7/10).. (tarikh nikah 18/11) then skrg pregnant.

2 Balas

Before ni period regular ke irregular? Kalau nak senang memang jumpa je dr dia akan kirakan usia kandungan either dari scan atau check darah beta hcg. Kalau nak try kira sendiri senang guna clearblue digital, dia akan tunjuk anggaran berapa weeks dari tarikh persenyawaan mengikut level hcg dalam air kencing. So dari situ boleh anggarkan tambah lagi dalam 2 minggu sbb tarikh subur selalu dalam hari ke 13-15 lepas habis period. Faham ke? 😂

2y ago

Terima kasih ya☺️.. sy dah jumpa doc.. doc scan je.. skrg dlm 14 @ 15 weeks dah… Terima kasih ya bantu..

Kalau mcm ni selalunya mmg kena jumpa doktor utk tau usia kandungan, sbb kira ada 1 period cycle yg skip sebelum nikah. Kalau nk ikut dari 7/10 tu usia kandungan mcm dh besar sgt pulak kan sedangkan nikah bulan 11. Boleh explain kt doktor mcm puan tulis kt sini.

2y ago

Terima kasih ya☺️.. sy dah jumpa doc.. doc scan je.. skrg dpt 14@15 week dah…