morning sickness

hi nak tanya normal ke kalau pagi pagi mual loya nak muntah macam morning sickness and sakit payudara ? sebab sebelumni saya gugur saya takada morning sickness cuma payudara sakit . so saya nak tahu lah itu tanda pregnant ke atau biasa je ye ? sebab saya belum lambat period and tak ada tanda tanda period perut saya pun keras dekat ari ari ? ingin tahu sebab ingin ambil langkah berjaga jaga takut gugur lagi ☺️

6 Balas

Saya ad pnglmn cm awak risau dan tkot .. alahan period ngn preg dia sama je .. tp cm saya sblm ni muka naik jerawat , suami demam teruk tetiba muntah2 .. saya lak payudara sakit ngn senak ari2 time tu saya tk thu sya mmg preg time tu ..tp bila saya rasa ohh cubaa laa ada rezeki tk ada cuba lagi .. skli saya check rezeki naik double line .. g klinik double confrm mmg betul 6 mnggu saya preg masa tu terus saya tnya dokter saya pernh gugur kli saya boleh ke mkn ubat kuat rahim .. dia ckp boleh dia keluar kn surat saya beli .. smpai saya buka buku pink dokter un ckp bnda sama stop mkn smpai kndgn 15 week ..

boleh jadi tanda pregnant boleh jadi tanda period nak datang. ada orang, sebelum ni tak pernah pun loya sebelum period, tapi bila TTC, tiba2 datang loya sebelum period. mungkin sebab kita mencari simptom tu, dia datang. perut keras most probably sebab angin. nak period pun boleh jadi sebab, pregnant pun boleh jadi sebab. kalau sis tak nak test lagi, jaga je badan tu macam sis tengah pregnant. selagi tak ada turun darah, consider diri sis tengah pregnant. folic acid jangan skip.

senang je. kalau awak rasa awak pregnant cuba je check upt. upt je boleh bg jawapan dkt awak. if jawapan upt sebalik nya then usaha lagi utk next cycle. kalau awak tanya sy both pregnancy journey sy xde morning sickness smpi bersalin masa 1st baby dulu boleh check upt sebab period delay dlm 2hari gitew. 2nd baby pula sy test 5hari awal sebelom delay period. insting sy ckp sy hamil. test sebab susu bdn drop teruk sgt. 1st baby dh 2tahun++ dan 2nd baby 9bulan++

6mo ago

dah check tdi positif tapi samar mungkin masih baru

Saya pun ada masalah gugur byk kali. 2 minggu sebelum period, saya dah start jaga dah. Takbuat kerja berat. Takmakan sembarangan, jaga mental. Naik kereta pun alas bantal walaupun tahu takpregnant lagi. Saya bebetul jaga Kalau awak betul ikhtiar nak hamil, jaga je dari awal. Sbb dlm 2 minggu sebelum period tu fasa penempelan. Kalau baby berjaya tempel, baru upt naik positif. In shaa Allah ikhtiar dulu, selebihnya tawakal

6mo ago

Alhamdulillah jaga baik2

susah nk ckp sis sbb symptom period n preggy sme je.. klu blum delay period, just jge ksihatan & jgn angkat berat2.. smoga ade rezeki sis..

6mo ago

Kalau period regular boleh dah check upt seminggu sebelum period tp guna upt yg sensitive. Sebelum ni saya pernah je rasa benda2 yg tak selalu saya rasa tp bila jumpa doctor, doctor kata don’t expect yg hormon dlm badan kita takkan berubah sampai bila2 sebab kita ni makin banyak umur huhu

maybe nak period

6mo ago

alhamdulillah..tahniah..jaga diri elok2