salam

Nak tanya mummy semua. Sy baru 27weeks. Ada ke yg mcm saya ni. Baru 6bulan je perut dah rasa berat. Nak bangun susah. Nak jalan rasa mengah. Pastu asik mengeras. Rasa padat mampat. If lepas makan mesti berat je kdg nak makan je rasa takut. Normal ke atau Baby besar macam ni ???

12 Balas

Akk masa ank pertama ke 6 umur bwh 33thn semua ok..x de masalah..walaupun dh 9bln masih stedy...apa yg sis rasa tu..mcm akk ni lah. Tp akk dh 43thn..rasanya normal lah klu mcm2 rasa..mungkin sbb pemakanna org skrg x sama cam dl2..skrg byk makanan segera...cuba bykkan sayur n buah2an..

5y ago

Hehehe..mungkin lh tu..

Sy xde rse berat sgt sbb bdn sy dri dlu slim so dh mngndung ni bdn maintain je dh 8 bulan pon org tgok cm bru 4 bulan pregnant😅..but berat sy first wat buku pink 37kg now dh 50kg😆..tp rse ringan je xde berat sgt..

5y ago

Hihi sy pon rse pdat gak tp rse msih ok lg nk bgun ke pe cume ssh sbb perut dh kedepan😅

Saya masuk 23w dah rasa.. Lenguh2, cramp kaki tgn, kaki rasa berat, perut keras.. Smpai laki kite kata, baru 5 bln.. Nnt masuk 6,7,8 bln ntah cane..

5y ago

Sbb tu kena bnyk jalan.. Skrg dh kena pkp plak.. Memerap je la kat umah.. Huhu..

sama sis .. sy 28 mingu . belikat sakit perot selalu mengeras . baring tk selesa . pinggang sakit.nak jalan kne ampu bawah perot dlu hehehe

5y ago

ha a sis nomal

Sama sis. Saya baru 24w ++ tapi padatnya bawak perut tuu hmm kerap mengah. Nak kata bump besar sangad tu takdelaa, biasa jee.

5y ago

Sy masih 24weeks nurse check dia kata besar.. tp last weeks nurse check lagi dia kata normal. Tp tula. Mmg rasa berat . Nak bgn susah.. nak berdiri lama lgi la.

Sama sis. Tambahan pula skt kt celah kang2. Mcm ditekan2. Nk brjlan pon skt. Skrg nk brdri lama2 tak bleh.

5y ago

Ye brat. Tngn slalu lenguh2. Mngkin bila nk bngun slalu gunakan tngn utk angkt bdn. Lain dri ank 1st. 7bln bru trasa skt mcm2. Ank 2nd ni dri 4bln . Dah trasa mcm2. Mama layankan aje. Jnji sihat. Tp sakit tu taktau nk crita kt sapa. 😓

normal tu, jangan mengeluh banyakkan bersabar. in shaa allah semua ok

Smua tu normal utk prempuan mengandung, pasti pernah merasakan nya.

Sy pun rs mcm tu. Ditambah alagi dgn sakit pinggul n pinggang semua

Sama dgn sya sis.. Bru masuk 28 weeks.. Mmg sama mcm sis..😊

5y ago

Ya.. Normal..☺️ Ni pun first bby..