Pergerakan baby

Just nak tanya mommy² semua..saya pregnant dah 30w1d ..ritu p kk nurse dh bg cara nak kira gerak baby..masa dari 9pg sampai 9 mlm kan..tp masalah saya skaqang baby time² tu ssah nak kick..kalau kick pon x sampai 10 kali..nurse cakap tandaa ✅bila baby kick betul² kuat..tp baby sayaa xdak la kick kuat sangatt..macam jentik² guling² tu ada laaa jgak..nurse cakap kalau kick x sampai 10 kali kna p KK inform diorang sbb baby x aktif..mngkin adaa masalah kat baby..saya rsau sngt²..sebelom nii mmg baby payah gerak..ni first baby..x tau sangatt pasal gerak baby ni..so nak mnx pandangan mommy2 semua ada x yg jnih baby mmg x aktif dari awal tp baby sbnarnya xdak masalah apa pon..!?? Kaa baby mmg ada masalah kalau x kick tu🥺😥#pleasehelp #firstbaby #seriusnanya

13 Balas

ibu kali pertama memang begitu.. kadang terlupa. 😅 kena latih diri dgn selalu rangsang anak setiap sejam untuk gerak sbb pengalaman sy, klu saya duduk lama, drive lama, buat kerja, saya tak sedar/ tak rasa gerakan ank. so sy buat: 1. rehat, mengiring ke kiri sambil usap ketuk2 manja perut tu usik kt tempat perut kita keras tu, sambil bercakap dgn baby. 2. makan/ minum 3. menyanyi/ bercakap / baca al Quran, berzikir, selawat. Sy perasan, klu sy bercakap lama, baby aktif betul. Haha. 3. Buka lagu yg tenang, zikir, selawat, bacaan al Quran 4. minta suami cakap/ menyanyi /baca al Quran dgn anak sambil usap2 perut kita . bukan kick kuat shj, kadang rasa perut mcm ombak entah dia berpusing ke apa, tu pun kita kira as a kick.

2y ago

@Nur Hidayah, dlm apps ni ada artikel & video untuk rangsang gerakan anak dlm kandungan. Sama2 kita belajar dan bermanfaat . 💕

sy xpsti kalau kt KK mcm mn sbb sy chekup hospital swasta skrng dah 32w. diorang dah bg ajar dr pda start kt klinik sblm tolak hospital tuh hr.. sy ad bg tau juga gerakan baby saya ni xterllu kuat bhkan sesekali je kuat mmng gerakan dia slow n lembut je.. dokter ckp xsemestinya kena kick kuat ckuplah rasa pergerakan pergerakan apapun tuh mreka sbut kira gerakan bukan kira kick.. cuba buat grup dgn husband. stiap kli baby gerak gerak cm mn pun guling2 ke kick ke getaran ke tick je..

2y ago

yalaa x semuanyaa kuat kan..jenuh nak caqi time² dia kick kuat😂mmg x jmpaa laa 10 kali🥴

As long baby ada gerak its ok sis. Selagi dalam masa 12 jam ada movement inshaAllah takda masalah apa. Ada perempuan perut tebal, dia tak rasa. Bila pegi ultrasound elok je baby gerak2. Lepas tu ada baby aktif malam, siang tidur. Banyak faktor. Kita pantau je dari masa ke semasa. Should be ok. Saya pun confused dgn KK kadang2 so saya byk refer doktor je dkat klinik. Saya dulu mcm tu jugak sampai gelabah... Anak first kan. Lama2 biasa dah. Yg penting jgn cepat panik 🥰

2y ago

Firasat ibu tu hebat... percayalah.. Goodluck sis 🥰

Kiraan baby gerak yg kita boleh rasa, gerakan ke kiri kanan dlm satu masa kira 1 tick.. selang dgn 10 minit kalau ada lg gerakan kuat yg blh kita rasa, tick lg.. kalau kurg 10 minit, dikira 1 gerakan je.. Klo nk kira dia tendang, mmg susah nk dpt 10 hehe.. inshaAllah asalkan kita boleh rasa dia gerak kuat dan bukanlah gerakan yg terlalu halus sgt..

Rasanya tk mesti tendang kuat. Kalau kita rasa baby gerak tu boleh je kira 1 tick. Kalau puan rasa baby kurang active cuba puan kejut baby tepuk slow2 dkt bahagian perut. Mmg ada waktu baby active malam siang kurang atau mungkin baby active cuma kita yg tak perasan

Kalau kk tempat saya tk kisah la kuat atau slow je asalkn kita rasa pergerakan dia n cukup 10x tu kira okeyy dh , klau nk tanda time betoi2 baby kick kuat pon susah jgak nk dpt 10x

sama la sis..jenuh tggu dia kick.siang tak gerak sgt dia.mungkin dia tidur. tapi tggu la pukul 3,4 pagi time tu kemain active sangat smpai senak perut..nk tidur pon susah.

Klau sy.. Sy tick bila dia gerak lama wlupun slow. Kick kuat pun dia ada jugak, campur2 je. Setiap 10 minit dia gerak sekali sy tanda 1x. Sy xamik dalam msa terdekat

Kalau dia gerak2 tu kira boleh tick jugak sis. Nak tahu dia tendang bila mmg tak tahu la kan 😁

hihi mula² mmg keliru . tp sng je . asalkn baby gerak yg kita boleh rasa . terus tick .