Minuman yg boleh buat baby kembung perut / sembelit (direct breastfeed)

Nak tanya minuman apa yg boleh buat baby kembung / sembelit.. Saya slalu sarapan air coklat pagi2 tapi suami tk bgi minum dh sbb baby sejak masuk 3 minggu kuat meragam waktu siang n malam.. Berak kadang2 2 hri skali kdang2 3 hari skali.. Tapi berak dia biasa jeh kuning mustard n cair tk pernah berubah. Cuma dia jarang berak mcm masa 2 minggu awal. Suami risau.. Tapi pasal kembung perut pon baby tk pernah kembung perut lgi 😅 perut elok lembut, kerap kentut.. N lepas menyusu dia sendawa.. Saya rasa baby tgh dalam fasa grow spurt jeh.. Sbb dia nangis bila menyusu jeh mcm bergaduh dengan breast / tercari2 breast walaupon tgh menyusu , macam menyusu tak cukup.. Tpi bnda tu jadi skali jeh dalam sehari cuma hari2 dia mengamuk.. Nak elok kan dia kena dodoikan smpai tido.. Dia dh bangun dri tido tu elok dh. Pastu dia rajin bangun malam menyusu.. Suami ingat sbb air coklat saya minum punca baby bangun malam.. Hmm ke memang air coklat tk digalakkan untuk mom yg menyusukan? Hmm suami sruh minum air masak jeh.. Sblom ni minum teh memang tk sesuai dgn baby saya stop .

2 Balas

for fully bf, ada gap hari membuang tu, normal as long as najis pun okay, anak active dsbgnya. dan ianya bukan sembelit, sebab biasanya sembelit ni najis keras, berketul dan anak akan rasa sukar untuk membuang. ikutkan coklat pun kafein, tapi dari segi pemakanan/minuman ni, memang kena try & error. sebab saya pun fully bf, anak mmg takde masalah dengan apa yang saya makan/minum. kafein pedas semua okay. puan boleh perhatikan, kalau itu pun menjadi punca, then puan kena elakkan buat sementara waktu.

jarang berak tapi tk sembelit tkde masalah ..kalau tk kembung tu maksudnya okey jee ...sy pon bf ank tkde pantang mkn ..normal je tu baby kdg berjaga malam ..baby tgh membesar ...mgkin kdg tk ckup susu, mgkin tk selesa