Zincofer buat pening dan muntah

nak tanya maltofer ok ke sbb makan zincofer satu hari pening muntah sedawa naik bau ubat tu ..serik nak mkn dh 😫 dh la skrg ni tgh alahan teruk dgan bau

23 Balas

boleh je awak nak cuba consume. maltofer mmg sedap berbanding ubat iron yg lain. perisa coklat tak perlu telan. awak boleh hisap or kunyah sahaja. maltofer ni awak kena beli dkt farmasi sebab tak semua kk sediakan. harga dia mhl sikit dr yg lain. mcm sy utk 2nd baby checkup dkt swasta, doctor mmg bg maltofer. tapi maltofer tak serasi dgn sy. hb low. doctor tukar ferrous fumarate. boleh juga inform nurse yg awak tak boleh nak telan zincofer. selain tu kita ada iberet/obimin/obimin pluz/ferrous fumarate dan maltofer yg awak mentionkan

taksure ...sepanjang pregnant saya memang selalu makan zincofer je sebab bagi saya walaupun meloyakan tapi dia bgus ...saya kalau loya,akan makan dengan air oren sunquick atau limau ...jangan letak gula ...makan ubat too sebelum nak tidur ...tak muntah and loya dah ...now ubat too dah serasi dngn saye...sebab saya dah boleh makan ubat too dengan air putih je ...hasilnya sekarang saya dah 36++ hb 13.2

12mo ago

maltofer ok lg senng

Saya ambil maltofer sebelum ni memang sedap mkn sebab rasa coklat tapi kandungan zat besi rendah dan HB saya tak naik2. Doc suggest kena makan 2-3 biji sehari. Saya cadangkan makan iberet so far takde muntah2 n takde bau busuk. Tapi dapatkan advice from doctor first before nk tukar any supplement 😊

Maltofer okay, hb sy naik lepas 2 minggu. 3 biji sehari waktu breakfast. Maltofer ni best sbb boleh makan dgn makanan, tak perlu perut kosong. Rasa dia pun sedap. Cuma nanti lepas kunyah2 tu, minum sikit juice oren ke mango ke. Utk tolong penyerapan iron. Sy ambil sekali dgn folic acid+vitamin b complex kk bagi.

saya baru mkn zincofer ,dh dua hri mkn yg tu..sbb vitmin kk yg 4 jnis tu dh abis stok..so sy mkn zincofer xde la mual or munth..teln ja trus bring tdo..make sure mkn zincofer sblum tdo after 1-2jam slps mkn mlm.tu cara saya mkn ap ii vitamin la.

sy dlu klo amik zincofer terus pening wlpn amik dgn jus oren...skg tgh prgnt..sy amik zincofer mnm dgn pape jus jambu batu...ok..menjadi,x rasa pape wlpn sendawa.selain tu hb pn cantik..cubalah manataw serasi..skg jus jambu jd mnman rutin sy.

saya baru je post mggu2 lepas pasal zincofer, ramai yg membantu nasihat.. skrg sy telan iberet... dy tablet bukan capsule... alhmdulillah xde da nk lalui loya sendawa zincofer yg sgt menakutkan tu ☺️... beli kt farmasi..

sy dlu mkn zincofer mkn jew muntah..pas tu bile appoimnt sy bgthu nurse..n dktr tukar ubat..sy mkn iberet Alhamdulillah smpai bslin elok jew xad mntah hb pn cntik..maltofer kne beli dkt farmsi..klinik xsediakn asenye

saya pon lpas makan zincofer saya muntah, bagitahu nurse dia suruh tukar kepada maltofer dgn vitamin c. tp maltofer takde dha dan ada 100 mg iron je. saya mkn skali dgn fish oil

Sama la kita🥲. Sya bagitau doc pasal ni, so dia suggest makan sebelum tidur. Pastikan makan 2 jam selepas mkn mlm, sebab perut kena kosong klu nak telan zincofer tu.