Fast Food

Nak tanya , Kenapa orang cakap untk early pregnancy tak boleh makan fast food ya ? Sebab lately ni suka sangat makan mcd dgn subway

13 Balas

Yg sy tau ari tu doktor ada ckp la kan, kenape awal2 tak dibenarkan mkn fast food, 1 sbb dia ada msg, tak berkhasiat, dan boleh buat pembantutan perkembangan tp nak mkn sikit2 tu tak de masalah dlm sbulan skali ke..sbb masa awal2 trimester la la kena jaga sbb masa tu baby baru nak terbentuk, kalau ada benda2 yg halang dia dr terbentuk, risau akan risiko pd baby, contoh cm kecacatan ke, ape ke..tak salah nk mkn tp sikit2..pastukn lebihkan sayur, protein dan nasi/mee/bihun/oat dan lain2 cm tu la kisahnya doktor cite kat sy ari tu..😊

4y ago

Haah..😊👍 welcome

Klw bole elakkan makan fast food..tak elok untuk baby.nanti lahir baby bole dpt kuning atau pnyakit2 laen..sbb dlu mse mengandung sy suka mkn fast food.sy x jaga mkn.baby sy dpt kuning lama nk baik dan ada G6PD..makanlah makanan yg sihat.jgn ikot kn sngt selera tekak.

4y ago

G6pd tu biasanya dari genetik..kuning pula kebiasaan skrg bb dpt.. lbh2 klu psgn drh o..mmg dlm sbln stgh br hlg sepenuhnya..sy 1st pregnancy dulu mmg cukup jaga mknn tp ank kna juga kuning..sbb tu dlm drh

awal pregnancy baby badu develop organ n tulang2 dia sume. Kalau dr awl mkn x berkhasiat, takut ganggu development dia. Bdn kita pn xdpt khasiat, mcm mana nk hasilkn baby yg sihat. Kena control mkn fast food. Jgn kerap sgt.

x elok for perkembangan baby. better ambil buah2an, kurma, almod n sayur2an. nanti dah msk 2nd ke nak mkn fast food mknlah.

Sebab fast food mmg x elok kan walaupun tak mengandung pon mana bole mkn selalu. Byk garam & kolesterol tinggi.

x berkhasiat...klu x mngandng mmg x digalakan apa lg klu mngandng

Sy makan je..tp xda la kerap n bnyk..

Tak berkhasiat Sis.. Tak elok utk baby and mummy.

Yg pting ada mkn supplement utk org pregnant

4y ago

Ok juga tu sbb ni pembawaan..cuma org tua2 kata bkin pns dlm,jgn lupa minum air laicikang,air bunga,air kelapa,..sy pun dulu ms mgidam kuat mkn pizza/kfc..

Fast food kurang berkhasiat sis