Mengandung dan positive covid. Dan air kelapa?

Hi nak tanya, kalau ikotkan dari scan haritu kandungan saya dalam 14minggu 5hari. Saya nak tanya. Saya positive covid dan husband ada beli air kelapa muda. Boleh ke ibu hamil minum kelapa?

12 Balas

InsyaAllah boleh sis minum air kelapa, tp jgn berlebihan.. Sy sendiri amalkan dari 7w pregnancy, sebulan sekali sy akn minum semula sampai kini dah 4 bulan. Sy amalkan pun sbb dgn niat nk bersihkan air kencing & lawaskan perut. Sbb sy alahan x boleh bau nasi, jadi hari2 makan mee, roti, biskut n semua fastfood yg kita tahu banyak pengawet & perasa tambahan. Jd air kelapa tu dpt membantu cuci sisa makanan yg tidak elok dalam badan. Semoga sis cepat sembuh dan baby sihat2 shj hendaknya..

2y ago

Pengetahuan baru ni, terima kasih share

Ikot docter sebenarnya air kelapa muda n Fresh ni bagus.. andaian org kita je yg membimbangkan.. kalau rasa nk melayang tu ikot docter.. dia kata kita kena rehat atau xcukup rehat.. yg xbgus nya minum kelapa xfreshh.. sy penah try!! Masa kandungan 5 6w xsilap.. dgn 10w xsilap.. dia mmg rasa mcm nk tdo.. ngntok sgt2.. bila bangun.. Everything ok n rasa lg sehat.. tu pengalaman saya..

2y ago

Minyak kelapa dara sy xtahu pulak.. sy tnya kelapa Fresh tu je..

erm sy x pasti la sis air kelapa tu sbb kandungan sis baru lg tu.. sy yg dh 8 bulan pun x berani lg nk minum air kelapa.. tp selalu org tua ckp nk minum blh tgk dlm kandungan dh 8 bulan keatas atau 9 bulan 😊

Saya minum je...dr kandungan 8weeks sampai la skrg..Dalam smggu adalah 3x minum... Alhamdulillah,ok je...cuma x berani nk minum lg air tebu...tu tajam sikit...

Blh je nk minum cuma jgn byk..secawan cukup..sy dari awl preggy minum je tp tkde la kerap..alhamdullilah bby normal je..sy pun tkde mslh gdm

Boleh je minum air kelapa, kalau badan tak ada alahan. Sy hampir hari2 minum air kelapa nk sejukkan badan sbb demam.

Boleh je sis.. Tgok dalam ni ade part y jenis minuman y kite boleh minum, air kelapa boleh minum

minum secawan ok la... ikhtiar utk sembuh drpd c19... insya Allah..

sis kunyah bunga cengkih dan minum air teh+lemon.tnpa gula.