tertanya

Nak tanya kalau bukaan cm dah sampai 10cm.. doktor masih nak gunting ke bawah tu? Ada yg ckp,doktor sengaja gunting supaya doktor praktikal tu dpt belajar.. huhu

6 Balas

Lepas saya belajar ilmu Gentle birth dgn Midwife dri singapore , sebenarnya tak perlu pun proses gunting/episiotomy . ada cara yg lagi selamat utk keluarkan baby berbanding pakai gunting je. Ibu dan baby takde risiko pape pun , tetap kena gunting (tu pengalaman saya la masa bersalin anak sulung dan taktau pape)