Dilema bersalin di hospital government atau swasta

Mommy yang bersalin dekat hospital government boleh share pengalaman tak? Saya baca ramai cakap Dr hospital gomen tetap akan gunting vagina walaupon bukaan dah 10cm. Tapi hospital swasta tak akan gunting bila bukaan dah 10cm. Kedua, pengalaman first time mom yang langsung tak pandai nak handle newborn ada kene marah marah dgn nurse gomen tak?#firsttimemom #bantusharing #ingintahu

3 Balas

ni sy bg situation. awk blh baca dan try to absorb ya example..bukaan dh 10cm, dktr suruh teran, awk teran tp bby tak habis turun/turun sikit2.. awk teran lg dan lg... bby stuck kt laluan..awk rasa perlu x utk dktr gunting sikit supaya bby awk mudah turun? kena ingt bby punya sistem pernafasan baru nk berjalan..klu dia stuck kt laluan sempit lama2 kn bby boleh lemas dan tak bernafas. sakit gunting blh sembuh, tp sakit hilang bby smpai bila2. so far dh 2x bsalin gov xpernah la kena marah dgn misi klu xpndai handle bby. tapi kita jgn la manja sgt semua nk mtk tlg misi. apa yg blh buat, kita buat.

pglmn sy bslin gov anak first nurse ckp kita gunting ye puan sbb first time laluan xad.mula2 cuak dngar tp sakit contraction lg kuat dari sakit gunting tahu2 nurse suruh teran je.kalau x gunting mkin risiko koyak bnyk tu ada la .anak kdua x gunting pun cuma ada koyak sikit.apa2 pun time dah 10cm tu dengar je arahan nurse dan dr. wktu anak ptme & kdua x ada la jmpe nurse mrah2 atau yg annoying😅.wktu ank ptme cuma tanya sy baby ke brapa ni puan sy ckp first.dorg pun ajar la handle ank mcm mne susukn anak mcm mne.doa bnyk2 mintak jauh la kne dgn yg mrah2 ni.mkin rzeki sy jugk dpt yg ok..

Awak, doktor swasta atau gov sama je. Mereka terikat dengan etika yang sama. Soal gunting tu tak ikut keputusan hospital tapi berdasarkan situasi semasa si ibu.