Berak (FM)

Hi. Nak tanya. Kalau baby 2month fully consume FM. Berapa kerap dia kena berak ya? Sebelum ni baby saya ok je berak sehari sekali atau dua. Minum 3oz 2jam. Kencing kuat. Tapi harini seharian dia tak berak. Perut tak kembung. Urutan badan dah buat. Perlu tak saya risau ? Menunggu ni smpi ke 1pgi xmembuang lagi

2 Balas

Anak saya sebulan fully FM. Sehari sekali berak. Kadang kadang 2 hari sekali. Masa awal2 discharge NICU dia baru 8 hari, ambil masa 3 hari juga baru membuang sebab bertukar susu dpd susu dkt NICU and susu fm dkt rumah. Kencing mmg kuat. Perut pun tak kembung. So saya tak risau

Saya pernah tanya Dr pasal ni. Dr kata kalau fully FM memang normal, ada masa baby tak berak tiap hari, kadang lepas 2 hari baru dia berak. Tapi kalau lebih 3 hari tak berak, Dr suggest bawa baby untuk check up. Tapi normal je baby semakin besar, makin jarang berak tiap hari.