Kekerapan baby berak

Anak saya dah 3m, minum fully FM. sejak dari newborn dia suka berak 2 hari sekali. Tapi makin besar, makin susah pulak berak, skrg berak 3/4 hari sekali. Cuma tak pernah berak keras pun, perut tak keras & najis dia elok je. Dia minum susu s26, dah tanya Dr & Dr cakap sepatutnya baby yg minum fully FM ni kena berak at least sehari sekali tapi as long as najis dia okay, perut tak keras should be okay. Dah buat urutan ILY, cycling semua dah. Cuma saya lah risau bila baby jarang berak ni haihhh sesiapa ada pengalaman mcm saya tak ?

4 Balas

anak saya pon sama..minum susu fm dan bf ... sekarang dah masok 2bulan 6hari..dia berak 2hari sekali..tapi najis dia okey je

baby sye pun mcm tu.. selang 2-3 hri bru berak.. tp njis ok.. after 6 month bru berak hri2 sbb da mkn..so memg hri2 bg mkn buah..

7mo ago

Haah. Najis lembut & warna hijau lumut sbb susu tu tinggi zat besi. Kadang hijau lumut + kuning. Kita pulak risau bila dia tak berak. Tapi sekali berak, penuh pampers 😆

Anak sy 4m skg fully fm dri nb, berak dari nb smpi 4m nii mmg 3 kali sehari pagi, petang, mlm..

Berat baby okay ke sis? Saya anak berak cuma berat pula tak cukup 😢

6mo ago

Berat okay. Skrg 3m berat dia 5.2kg, baby girl. So far nurse tak pernah bising