Flight tanpa parents.

Nak tanya ibu2. Next year anak saya umur 2y+. Then keluarga mertua nak bawak anak saya pergi Indonesia untuk 5days. Kalàu ibu2 kat tempat saya, ibu2 izinkan tak? Sebab bagi saya 2y+ kecik lagi + anak saya sangat lasak. #pleasehelp #Needadvice

22 Balas

tak izinkan. bukan sy je suami pon mcmtu sebab dia tau perangai anak sendiri macamana. kami keluar ke mana2 pon cth mcm mall pon kami masih strap tangan anak kami. klo tempat dekat2 mil or parents sy sendiri nak bawak keluar anak kami. mesti ada adik ipar or adik sy ikut utk tolong monitor & pakai strap. if not, husband suruh parents dia strap tangan anak kami. wlopon diorg kate boleh pegang tangan, anak sy dekat luar awal2 pegang tangan lepastu berdesup dia lepaskan tangan dia & lari. ni in law sendiri pernah tengok cucu dia lari pergi escalator. husband sempat kejar. lepastu klo balik kampung, kami nak keluar dia suruh tinggal cucu or remind bawak strap tangan. bebudak ni lari laju tau. tak boleh jangka kadang. leka sikit je hilang. dia boleh pergi main mana2. paling lama sy rasa anak 1st tinggal rumah mak sy dlm 3-4hari. tu pon sebab sy bersalin 2nd bby. klo video call pon anak 1st dia akan cakap nangis rindu nak balik rumah. dah rasa lama tak nampak parents dia. pernah anak sy nak ikut tok dia balik kampung tapi mil sendiri tak yakin takut anak sy rindu kiteorg nangis nanti diaorg tak boleh pujuk. jenuh. jauh pantai timur. dia kate kat anak kami tunggu la anak sy besar sek ren ke apa boleh ikut. anak sy pon still ada masa2 dia nak tantrum. kami pon rasa biarla kami yg usung & penat jaga anak duduk dengan kami dari bagi org lain jaga wlopon diorg rasa kejap. bagi sy 5 hari lama, lagi tenang hati nampak anak depan mata. klo tak nnt risau 24/7 & rindu anak. saranan sy biarla husband sendiri yg cakap dengan in law. husband sy awal2 dulu pon gitu. dia cakap sendiri perangai anak dia macamana. mmg tak bagi ikut jalan jauh2 ni.

TIDAK untuk saya, sbb tu anak kita, kita je yg thu mcm mna nk uruskan dia klau itu ini, lgipun diorg nk pegi bercuti, faham² lah bercuti tu mcm mna situasinya, nk beli itu ini, nk jalan², nk mkan² dan sewaktu dengannya, + bby klau berak kna org tlg cucikan 🤗 kita ibunya sndiri pun kdg dtg rasa malas² tp x boleh malas² 😅😅😅 nk bersiap pun kna siapkan ank dulu huuuuuuuu

kalau sy, memang sy tak izinkan. lagipun bahayaaaa negara orang. kalau anak tengah lasak, takut nanti orang tengah sibuk beli barang, tak perasan budak tu ke mana nanti. apa apa jadi kat anak, awak yang menyesal nanti. bukan doa yang bukan bukan, tapi awak kena pikir jugak dari side negatif.

1y ago

okay baik sis. terima kasih sangat ❤️

jangan lah dlu bagi izin bawa..kesian tu masih kecil...takut nanti cri ibu dya sush...lagi PON jahu tu bukan dekat...sis...sedang kmpung suami sy mngkin jhu dri Indon..masuk pendalaman...Klau sy..sy tak bagi izin takut ada apa apa...boleh cuba cakap mertua baik baik..tggu dya besar baru boleh bawa...😌

Kalau sy, sy x izinkan. Kalau jd apa2 nanti, sy x ada kat situ, sy akan rasa bersalah seumur hidup. Lagipun 2y tu still kecik utk travel tanpa parents walaupun org yg nak bawak tu yakin dia boleh jaga. Kalau puan x izinkan, then stick to your decision. Tu anak puan, puan ada hak

1y ago

terima kasih puan respond ❤️ Tu laaa saya Pon fikir benda sama. lagipun husband ikut je keputusan saya. memang risau kalau pergi tanpa kita kan. mau menangis saya kat Malaysia ni 😭

bagi sy tu masa yg lama..lagi ank yg lasak..kalau sy turut serta mgkin ok..tp biarkan mil bwk sy mmg x benarkan..anak kita-kita sendiri tau macamana..itu pndpt sy lah..maaf kalau ada terguris☺️

1y ago

terima kasih puan respond ❤️ saya pon fikir macam puan tapi takut mil yang terguris. tapi dalam masa yang sama saya memang tak sanggup berjauhan dari anak saya. sebab anak pertama saya dah meninggal waktu dalam perut. jadi memang takut nak lepaskan. risau jadi apa2 🥺

Bg ank tdo kt rumah parents pun sy xnk..apth lg klau bgtu..pdhal ank sy dh 5thun..sy xboleh klau anak x d dpn mata ... msuk wad bersalin ank ke2 pun sy mnta asben cuti utk jga ank😆😆

Tidak pada saya bukan nak menyombong tapi biarlah anak sendiri kita urus dan tentukan. Jauh tu kalau anything happens puan kena bersedia Tidak salahkan keluarga. But is your choice puan.

bgthu je xblh sbab awk xblh bjauhan ngn ank.. 🤭 ank kte kot.. lain la klau awk pergi jgk.. bru tenang dpt pantau ank dpan mte.. ni klau sis bnarkn pergi nnti sis jgk yg xtenang..

1y ago

betul tu. haritu saya dah jawab yang saya tak bagi. tapi nampak gaya dia akan usaha next year tanya lagi. sebab dia tanya dari last year. jawapan saya tetap sama. kiranya dah dua kali dia tanya. terima kasih Puan respond soalan saya ❤️

oh please big no no no....saya da pernh alami...dgn famili mil..nasib anak x pergi jauh..time tu baru 2 tahun lebih...since then,memg big no bila nk lepaskan anak2 kat famili mil

1y ago

terima kasih sis respond ❤️ ye ke sis... ada Pape jadi ke masa Dorang bawak? tu laaa kan .. risau sangat kalau bérjauhan 🥺