panadol yang bole makan masa demam

Nak tanya ibu2 mengandung dlm ni..pernh tak ambil ubt demam kat farmsi jenama Avadol fast? Sbb ad org kata ambil panadol effect perkembangan bby.. btw saya bru 13 mnggu

12 Balas

masa sy ritu . sy mkn panadol biasa shj . itu pun sy tye nurse kk sbb dah tak tahan sakit . demam . nurse kata boleh tp sbiji jee shri . alhamdulillah anak saya okay . masa bersalin pun , hosp bagi panadol biasa kot kot demam time pantang . awak pergi je frmasi , mitak dia panadol biasa .

5mo ago

sama la dgn sy...ambk panadol biasa..sbb da tnya misi

saya haritu demam just dr hospital bagi makan panadol ja. cara makan pon tak boleh lebih 6 biji 1 kali sehari. means awk kena makan 2 biji sekali sehari sahaja. klau ada selsema jgn makan ubat selsema try makan buah limau. mmg ambik masa sikit tpi inshallah sembuh.

Rasanye yg ada fast nie better jgn la sis. I rasa Avadol tu brand die. Okay. Tp fast tu rasa x okay sbb mcm Actifast tu kan. Better jgn ambik yg ada fast @ extend @ extra.. Ambik PCM biasa yg 500mg tu.

Ibu mengandung ape² pon kena advise doktor dulu.. jgn mkn ubat sesuka hati… sila pergi ke klinik.. kalau x nk jadi pape pada kandungan…

pergi klinik sis. doctor akan bagi ubat yg bersesuaian dgn ibu hamil. dan ibu hamil hanya boleh makan panadol biasa sahaja 500mg. tak boleh ambik lebih dr ni

saya haritu +ve covid klinik tu bagi paracetamol je sis . tu pun ambil bila perlu sahaja . saya makan 2biji sehari . inshaAllah okay takde ape

x penah lagi slalu p farmasi atau klinik minta panadol yg seseuai dgn usia kandungan biasanya dorang bg paracetamol yg x kuat

sebaiknya pergi klinik dulu sis. minta advise dgn doktor. ada ubat demam yg sesuai dan pengambilan dos untuk ibu mgandung.

asalkan die adelah paracetamol 500 mg ibu mengandung boleh makan..tak kire brand ape pon.

panadol biasa yg 500 tu je boleh rasanya kalau batuk sakit tekak pon dia bagi ubat kumur jer