Anak tak suka makan puri

Hi nak tanya ibu² dalam ni, ada tak anak korang yang tk suka makan puri, makanan yang dimasak dan diblend halus?? anak sy bila sy bagi bubur campur sayur dan ayam yang diblend dia tak nak makan.. tapi bila tengok mama papa dia makan nasi muka dia macam nak je.. so try la bagi nasi yg dilumat dalam mulut mama ni haa ambik kau satu senduk boleh habis kat dia sorang 🤣 lepastu kalau papa dia tengah makan roti dia nak jugak.. try laa bagi secubit laju je makan. Bila buat² nak suap dia bukan main besar dia bkk mulut 😂 Tak apa ke bagi dia makan roti??? try bagi nestum sikit dia tak makan sangat. Mama dia ni dah buntu dah macam² resepi dah bagi semua macam tk kena dengan selera dia tapi bila bagi nasi kosong yg kena lumat dgn mulut mama dia je dia nak makan... 🥴 Najis dia so far ok je xde mslh..

8 Balas

Umur berapa awak? Anak saya masuk 8 bulan tak suka makan puree walaupun takde gigi. Anak lebih suka semi-mashed texture. Awak buat la nasi lembik untuk anak. Maksudnya tanak nasi lebihkan air. Jangan masak ikut tekstur orang dewasa. Pastu pairing kan dengan lauk harian. Bezanya tiada gula/garam tambahan. Macam saya selalu buat creamy butter seabass. Mungkin boleh jadi idea untuk awak. Hehe nak lebih info awak follow happybabyfoodmalaysia.

1y ago

Sama-sama 🤗