Hai momm 🤍

Nak tanya .. hospital kerajaan skrg xbagi mandi ea baby bru lahir ? sbb saya dgr2 gitu .. btul ke

20 Balas

Tak ada pun nurse mandikan baby saya masa dia lahir & hari seterusnya selama 4 hari di hospital sehingga discaj. First day sy dgn baby. First day night until second day baby dkt NHDU sbb dia kuning. Third day sy dtg balik tgk baby rambut kering keras ada darah sikit & nmpk sgt x mandi sejak lahir. Third day tu sy basuh kepala dia wlpn kotoran bergumpal2 tu susah tanggal. For more info wad sy xde sediakan tmpt utk ibu mandikan baby pun. Ada ke wad lain sediakan tmpt utk ibu mandikan baby? Bekas mandi baby?Dlm keadaan sakit baru lps bersalin kena jahit mmg kena mandikan/uruskan sendiri baby ke? Nurse dulu mmg mandikan baby ke lps lahir? Masa dh bersalin masuk wad semula nurse xde bgtau pun diorg akn mandikan baby etc sbb sy ingatkan nurse dh mandikan masa baby lahir. Saya bersalin bln 2 haritu hosp gov juga.

2y ago

Inikan pula nak mandikan baby..

Masa anak saya dkt SCN 3 hari setiap kali saya dtg melawat baby mmg dorg dh mandikan. Tapi kalu baby ada dkt wad dgn ibunye rasanya ibu kot yg uruskan baby? Sbb saya lps melahirkn tu dorg dh siap mandikan baby, lpstu masa dkt wad time nurse dtg checkup tu saya pergi tandas baby nangis nurse ada tolong tukarkan pampers. Tp malam tu dorg dh bawak anak saya g SCN sbb jangkitan kuman dlm darah bby.

Lepas lahir anak dah bawa ke SCN wad. Saya pun tak tanya dah mandi ke tak lepas anak dah hantar kepada saya keesokannya. Sy pulak tak terfikir nak mandikan anak masa 1 malam je dgn anak kat wad 😂. Esok tengahari kami discaj. Hehe. Bagus juga soalan ni utk next anak. insya Allah. At least sy lap2 anak bila baby dah ada dgn saya di wad. 😅

sebenarnya lapisan mucus yg melekat dkat badan baby baru lahir bagus utk lindung kulit dia drpd jgkitan bacteria luaran/ mnambah kekebalan imune badan dia + klau terus dimandikan suhu badan baby akn berubah scara drastik sbb dia baru je keluar dari perut ibu. sbb tu klau nk dimandikan spatutnya selepas 24jam minima.

Sy bru bersalin 5/6 . Nurse mmg tk mndikan bby pon . Bby dpt kat sy rmbut nya penuh dgn darah2 . Sy kne lap sndiri . Esok nya boleh blk mndikan kt rumah je. Melainkan klau kne tahan wad lama esok nya nurse akn dtg utk mndikan bby

Mcm saya lps bersalin dorg terus mandikan baby…Saya dpt duduk dgn baby setengah hari je. Lpstu anak saya masuk wad, pun nurse ada mandikan sbb esoknye time saya melawat anak rambut basah n berbedung kemas 😅 saya bersalin di HTAR…

2y ago

Saya pn bersalin kat HTAR.. Lps bersalin diorg mandikan, dan mcm letak baby oil jugak kat bdn.. hari kedua xmandikan.. Nurse pelatih dtg cuci muka & tali pusat je.. nak mandikan dlm wad tu.. sejuk sgt.. kita yg lps mndi pun menggigil..

baru je tadi nurse kk bagitau saya yang baby baru lahir tak dimandikan, cuma sapu baby oil sahaja. .so nanti saya kena sediakan baby oil untuk bawa masuk ke labor room, apa2 brand pun xpe

baby sy dimandikan sekali je masa lepas lahir, lepastu bby sy masuk NICU seminggu xde pun dimandikan, sehari sebelum discharge nurse bagi sy kapas basah suruh lap2 je badan bby..

Masa tahun 2021 , sy masuk wad 2 hari pon .. xde sesape pon termasuk sebelah katil sy , tiada nampak mandikan bby . Last mandikan lepas bersalin yg melekat darah

Hospital ganu (HSNZ) die mandikan je baby... Tp kite la kene bwk kat sinki tempat die mandikan baby tu... Ta pasti la hospital laen...