Due date bersalin

Nak tanya dr memang akan tnya last period kan?Tp adakah dr blh tau date sebenar masa ultrsound bb tu?atau umur janin sbb cth x ingt then bersalin awal dan sbgainya tkut dikira prem pdhl kita yg slh tarikh?TQ

2 Balas

klu regular period, yes dktr akn tanya last period..sbb senang nk track..bsalin pun akn jd +/- edd jika kndungan atau ibu xde masalah. kalau irregular dktr akn tgk bdsrkn tumbesaran janin. so bila 12w dktr buat dating scan utk confirm edd..they will estimate ur edd based on fetus length.

Last period tu bukan hari last day period tau. Hari 1st day last period awak. Selalunya kalau regular period, edd memang ikut lmp. Kalau irregular period je doc akan guna edd masa scan baby. Kalau bagi tarikh lmp yang betul takkan ada issue premature