pendarahan x berhenti,6 minggu kandungan

nak tanya da ka yg punya pengalaman seperti sya,pendarahan hampir beberapa ary..pda mulanya hanya spotting wrna coklat tpi klmarin bertukar jdi merah n kuantiti yg lbh dri sebelumnya..mcm period,sya da pegi hospital n doktor bgtau ni ancaman keguguran cuma bla cek rahim masi tertutup..tpi pendarahan x bhnti..sya rsa takut bap 1st baby..

11 Balas

First trimester memang mcm tu sis, doc memang tak boleh buat apa2 sbab ia bergantung pada kandungan tu sendiri sama ada kuat atau gugur. Punca gugur ni mcm2 ( takda kaintan dgn pemakanan), terutama jika kromosom tak okey ke, hormon progesterone rendah ke.. kita hanya boleh monitor dari masa ke semasa saja, kena byk rehat & jgn byk gerak or buat kerja berat.. Ingat lagi Chinese nurse dkat klinik pesan. tak perlu risau2 sgt, klau dah memang rezeki kita kandungan mesti akan selamat.

Sya pun pernah mengalami ni sblm dah 2kali takda rezeki,syukur ini kali dah rezeki pregnant lgi ..baby dlm tu penat sgt,kita rsa kita ok tpi baby tu kita tak tau mcm mana..cuma bykkan berehat ..jangan terlampau bergerak atau terlampau buat kerja2 di rumah ..biarkan ja tu rumah,nanti suru laki tolong ..kalau boleh bykkan berbaring dan minum air byk2 ...klau rsa x sedap hati lgi jmpa lg doktor semula ...

Saya tgh mrngalaminya sekarang, dekat 2mggu mc, sbb kena rehat byk dan mkn duphaston. Sekarang dah ok sikit ..darah mkin kurang...awal2 sya turun darah pon mcm tu..harini sikit makin hari makin byk..disusuli dgn sakit yg sgt truk...tpalhamdulillah skrg mkin ok..skrg pon otw nk p klinik cek progress..

Sm sy pun hr tu sm cam yg sis alami..dok ckap ada kemungkinan keguguran tp check rahim msh trtutup lg..sis hnya bnyakkn rehat je n mkan buah kurma sbb buah kurma blh bantu kuatkn rahim jg..selebih tu bnyk brdoa je sis..skrg sy dh 15 weeks5days..hrap2 shat2 smpai brsalin nnti

Sama la Sya tp Sya bleeding on off kluar drh beku terus pegi hospital tp doc tk bole buat pape doc suruh blik berehat je jgn buat Keja berat Klau kluar drh byk Smpai kena tukar pad n sakit perut tu yg kena cpt² pegi hospital

Smlh mcm sy ari tu...ble kuar je drh wrn coklat trs g klinik..doc bg ubt kuatkn rahim..kalu dlm ms 2 hari drh still je kuar doc akn bg injection utk kuatkn rahim... alhamdullillah, lps mkn ubt 1 hari je drh dh x kuar...

Macam saya awal pregnant sampai 2 bln lhb bru bak bhnti drah.. Kena bykn rht jgn buat keje brt2 ..mnum air msak byk2 plg pnting... Alhamdulillah skrg dah nak msuk 7 bln... Bykn brdoa n fikir positif yg bby pn tu sgt2 kuat....

2y ago

Darah kluar 2 bulan tu darah bnyk ka sis?

Sy pun mcm ni...masalh Nye sy x lah pakai pad..pakai pantiliner je..tu pun mula2 colour coklat..dh hari ke 5 jd kehitaman plak darah..perut Tak sakit ape..doktr pun x leh buat ape..kena bnyak rehat..

sda jmp doktor,rahim masi tertutup tpi da bleeding..dktor suspek ancaman keguguran,so doktor suru tggu n tgok mcmna..

Sis dh pergi jmpa dr.. Sebaik nya buat pemeriksaan ye..