Nak tanya soalan mengapa ke letih badan

Nak tanya ckit yae mengapa klu mengandung rasa letih yae mengapa??? Sbb bini saya dia kj kat company sambil berdiri ttp dia rasa letih walaupun mkn elok2 pun kenapa yae tlng bg taw sbb .... Lg pun ni br 1st bby

18 Balas

kita ni manusia, gi kerja blk pasti letih, lebih lebih lg perumpuan mengandung dan menyusu serta org tua, energy dah tak sama dah, hormon tukar ikut umur, dan ikut kemampuan daya ketahanan seseorang. perumpuan preggy segala dia makan itu utk membina bayi dlm kandungannye, tenaga dia yg dia sumbangkan, berat urat uratnye yg menahan, semakin bayi masuk bulan seterusnye semakin lbh cabarannye..walaupun makan pasti letih sgt,, berjalan lama atau duduk lama pun letih apatah lg wanita yg sdg bekerja seharian itu.. Bro kena paham, wanita adalah manusia biasa, dan jd ibu ni bukan mudah, lelaki nak paham bagaimana pun mmg sukar tp prihatin pemahaman itu pasti perlu ada, mmg salah sati aspek letih bg wanita mengandung itu pasti ada..setiap hari dan mlm. jgn urut tulang belakangnye, ada cara utk urut wanita mengandung yg akan dididik di KK bg suami terhadap isteri dgn cara betul. Cuba tanya nurse, bagaimana cara betul.

Letih la. Dia bawak baby. Bukan ringan. Nt dh masuk 3rd trimester, lagi la. Sakit segala sendi, nak jalan pn ssh. Tido pn ssh. Letih la, kalau dh susah nk dpt tdo yg berkualiti. Ibu2 mengandung tdo pn ala kadar je bila dh hujung 2nd trimester sampai bersalin. Letih la, sebab segala sendi, organ badan dia berlaku "perubahan", adjustment sebab nak bagi laluan kat bayi membesar. So, as suami. Hari2 la picit2 badan dan kaki isteri. Hidang makanan berkhasiat, tolong dia bila nak bangun dan bergerak. Tlg settle kerja rumah bagai. Kalau blh biar isteri bed rest lebih. Nt dh 3rd trimester, dia jln pn dh slow. Bg dia masa relax2. Berdiri ni, jgn kata org mengandung, org x mengandung pn letih kalau kena berdiri lama. Sakit kaki, tumit, betis segala.

2y ago

Post reply imageGIF

poor your wife. please faham keadaan your wife. pregnant tak semestinya baru first preg ke berapa belas kali preg ke, mmg badan akan rasa letih je manjang. even kadang baru brp weeks pon, perut tak nampak lagi ke apa, tetap letih. preggers kena jaga emotion dia ya, terlampau penat / stress pun akan jejaskan kesihatan baby and mom. even you tak preg pun, tapi kerja mesti ada rasa penat sikit kan? ini kan lagi your wife yang tengah bawa baby. sometimes ada preggers yang ada morning sickness, lagi letih. so kena perhatikan, ambil berat selalu.

MashaAllah. sbg husband kena la faham. segala otot merenggang tu. ingr xsakit ke badan2 ni bila pregnant. seketul jasad bernyawa dlm badan ibu Allah hadirkan. bukan benda² kecik2😌 walaupun baru lg kndungan. bdan tgh menyesuaikan diri dgn pelbagai hormon. belum lg dh 3rd trimester. itu lg lah. rahim nk tampung berat baby yg mencecah 3kg😵‍💫

mmg leth pregnant ni. emosi xtentu pn ye. ase nk nges je. sakit sini skit sana. skit pingang. skit punggung. blik kje buat kje rumah lg. masak lg. leth yg amat. jgn la wt pasal gn org pregnant ni. bg la dia ruang2 untuk rehat. hargai la isteri /ibu kepada anak tu. byk perjuangan liku2 nk hadapi 9bulan dn lpas bersalin lg.

memang letih laa .. sye keje bangun dduk .. diri .bnyk bergerakk pun letihh .. kdng tak buat kerja sngt pun letih . sbb berbadan dua . cmtuu laa jd nyee . so suami kne paham laa . bukan nye tnye kenapa .. kenapa .. sbb penat dye tu lain maciammmm bos ku . berganda rse letih tu .xthu nk ckp mcmneee.

Normal tu bro. Kena bykkn duduk dan rehat, tarik nafas hembus nafas dgn tenang. Nanti makin besar kandungan, makin letih. Sbg suami kena support, bg kata2 semangat, balik rumah urut2 bini tu, jamu makan sedap2 n jgn suruh bini je buat kerja rumah. Kena kerjasama

Mmg letih. Semua makanan, khasiat dlm mkanan tu dh digunakan utk sempurnakan baby dlm perut. Walaupun bini baring sahaja badan dia berkerja utk bina baby sampai sempurna. Apatah lagi kerja yang kena berdiri. Kesiannya. Tak boleh imagine penat dia mcm mana.

Normal..esp 1baby badan baru nak adapt hormon pregnnt smua.dlu awal2 saya pon nangis sbb bdn cepat lenguh2 berangin smua tp husben sllu pjuk kesian kat baby and skrg tgh 3trim lg bertambah2 sakit badan..kena byk bersabar and ckup rehat

minta dia kerja ringan2 kat tmpt. keje, suruh dia inform yg dia pregnant. insyallah mesti ada yg nk tolong dia nti. kerja berdiri mmg memenatkan.. even memasak pun dh penat.. bahaya kalau x pandai nak control.. nti effect pada baby..

2y ago

tak semua paham .dh bgthu pregnant pun dibantai nye hari bz letakk shiff pagi smpai ke malam . dye kesahh apee .. lg2 manager .. susahh nk bg org paham melain kn dh merasa sndri