makan mee

Nak tanya, boleh ke makan mee pedas giler masa awal kehamilan ni? Sy 8weeks saya makan mee pedas giler 2 bungkus tadi sebab sy betul betul craving ?

19 Balas

Samalah. Saya pun pernah teringin makan meggi pedas giler tu tapi sebab ramai kata bahaya so share makan dgn kawan masa tu . Lepas bape mnggu rasa teringin balik merayu mintak kt suami nak mkn . Suami marah jgk awal last dia bgi je tapi share dgn dia . Tapi malam tu mmg ada rasa tak selesa kat perut mcm angin pun ada mcm tak sedap je rasa. Lepastu serik dh taknk makan huhu

Setahu sy, mgkn sy silap, pemakanan ibu mengandung ni akan effect ibu je melainkan kaffein tinggi boleh effect kandungan & mgkn ada beberapa bahan lain. Cuma bila pedas, sebaiknya sis jgn mkn byk terus sbb if sis sakit perut, takut dehydrated & mgkn effect baby. Tp kalau ok, takpela, just minum air byk2.

5y ago

Oww mcmtu, sbb masa sy makan tu memang tkde sakit erut atau apa apa biasa saje 😇 doakan sy dgan kandungan sy okay sampai dapat melahirkan nanti btw thanks info sis ❤️

ptot sblm mkn trfikir boleh mkn ke x.. ni da mkn, layan kn je la ape rasa pasni.. huuhuuu.. mcm sy, sy mkn ramen masa 1st trimester.. tapi x abis.. bagi suami abis kn.. risau punya pasal.. mkn sekadar merasa.. lepas abis mkn tu brpeluh satu badan.. xde pape yg lain.. 🤗

5y ago

hiihiii.. nnti nk cuba.. 💕🤗

sy makan rasa2 gituu jee sbb ramen pedas sgt, pastu try yg maggi sedap tuu xpedas sgt hehe.. tp bgantung pd badan masing2, ada yg okay jee ada yg xokay.. tp lain kali ambij rasa jelah sis jgn smpai 2 bngkus 😅

5y ago

Hahaha yalah kan sis, lepasni taubat lah nak makan maggie 😿😿😿

Boleh je... Asal badan boleh terima... Saya suka megi pedas yg 2x tu.... Hehehhe... Tapi mesti siapkan susu hl yg sejuk sbb megi tu tarlalu pedas.... Usus kita ni bukan mampu tahan pedas sangat kan

5y ago

Biasa lah saya tiap2 hari kena bebel dengan mak sbb makan tak pantang.... Pantang jumpa... Nak buat gena... Dah memang suka pedas... Alhamdulillah suami faham hehehe... Cuma jangan beritahu nurse... Sbb nanti depa bising sungguh

makan sikit2 je kalau awal kehamilan. risau effect kat baby sbb kecik and tak kuat lagi. mungkin dlm 5/6/7 bulan da boleh. tu pun kena kawal lg. seminggu atau dua minggu skli kalau craving sgt.

5y ago

Hmm itulaa hm btw thanks 🥰🥰

Sy ada baca artikel xelok amal kn mknan pedas... Kerana blh menganggu pembesaran bayi dlm kandugan atau blh menyebabkn bayi pra matang... Maaf kalau sy slh... Boleh btl kn apa sy ckp..

saya sblum prgnnt mmg hantu magiie pedas gila tuu, tp bila prgnnt ni tak tahu knapa rasa nk muntah bila tgok magiee tuu belum mkan lagi 😂🤣

5y ago

Sy kalau maggie ayam memang sy bau je dh mual terok 🤣 maggie pedas giler ni sbb bau tomyam and masam masam dapat menaikkan slera sy pulak

Sy nk dh nak masuk 7 bulan pun mkn sikit je and tak berani mkn smpai hbis suami mrh awk yg dh. 8 week pun dh hbis 2 bungkus berani nya sis

5y ago

Samalah sya 6bulan suami x bgi mkn maggie pedas giler tu,klau mkn pun setakat jamah takut lepas kempunan

Haritu 1st trimester sy craving sgt nk mkn maggi pedas giler tu...tp prencah dia sy kurangkn. Skrg dh 33w.. Alhamdulillah okay😂

5y ago

Kalau boleh tahan tkde masalah kan? Sy haritu makan tkde apa apa effect jugak sakit perut pun takde , biasala kalau dh betul betul nak memang tkde rasa lagi sy harap sy pun okay mcm awk jugak hehe syukurla skrg awk dh 3rd triminester 😇 smoga awk dn bby selamat sahaja amen! 😻