makan maggie pedas giler

hai semua.. sy nk tanya lh.. sy ni duk teringgin sangat nk mkn maggie pedas giler... boleh tak.. sy dh 11 minggu

85 Balas

Sma sis.. Sy jnis x kuat mkn pedas.. Samyang pn x dpt hbiskn.. Tpi msa d kndungan msuk 2nd tri.. Selera mkn pedas kuat.. Stiap hdgan kna pedas..😅😅 Mkn smyang mcm xda rsa pedas.. Mkn mggi prisa ayam.. Letak lada blend siap limau.. Jdi merah mggi..😅 Rsa sedap sja.. Smpai bising mamy n hus sy.. Blg cian baby kepanasan.. Nnti lahir byk ruam.. Tpi bila msuk 3rd tri.. Syukur.. Kmbali normal.. Sy x brpa mkn pedas da.. Lada blend y sy suka mkn dlu.. Tba2x rsa pedas pdhal x smpai stgh sudu.. Klau dlu.. Blh letak 1/2 sudu dlm mknan........ Pnglman preggy.. Mmg pelik tpi benar.. Smga kita d permudahkn b'salin (34w☺️)..

Ikut badan juga sis.. Mcm sy biasa makan pedas2.. Tapi kdg bagi org lain yg makanan tu pedas sangat, tapi bagi sy pedas tu biasa je Jadi sy makán je takda masalah. Sbb bagi sy pedas tu pedas biasa Jadi xda effect kat sy n baby. Tapi Kalo pedas terlampau2 tu ha elakkan lah. N kalo Maggi tu bagi sis pedas sangat2 kena Hati2 lah makan ye. Sekadar merasa dah ok lah tu lepas ngidam 😊

Saya masa tak tahu pregnant saya bedal maggi pedas giler 2x. Time tu saya rasa baru je 4 minggu. Alhamdulillah takde pape. Lepas tu mmg takde makan megi pedas niii. Sbb dah tahu pregnant. Kalau mmg teringin tunggu baby dah besar sikit, pastu makan buat syarat je. Perencah pun sikit je. Makan 3 suap je. Hilangkan kempunan

Saya baru je bedal t/ari tadi sis .. 😅😅😅 cuma seketui aja,. Sekadar lepaskan hajat hehe lama dah nak mkn benda alah tu masa awal2 pregnant .. Sekarang ni dah 35 minggu baru dpt mkn,. Klu tak takdenya en husband bagi mkn 😆 blh tahan jugak la kepedasan nya,. 😋

Sama ngn sy,mase baru2 tau pregnant mmg nk mkn yg pedas2 ngn masam2 je.Klu x,rase loya. Sblm pregnant sy bkn la jenis yg mkn pedas sgt2. Dh pregnant ni,selamba je mkn lauk lemak salai cili api Tu,siap ckp x pds lg.. padahal husband mkn smpi berpeluh2 n berair hidung.

Seeloknya jangan sis. Sy yg 8bulan ni pun baru makan sikit dah sakit perut memulas sampai peluh jejeh2 mcm kena simbah air. Badan skali panas. Mmg masa tu sy berdoa sbb menyesal sgt makan sbb hampir2 pitam je sis satu bdan rasa panas. Tak pernah rasa sesakit tu.

5y ago

Thu xpe.. Dh laa bile mkn ape2, bile xde pedas mmg xlalu nk mkn.. Skrg redho jelaa an

Kalau sis dah biasa mkn pedas, kalau setakat nak rasa ok kot. Tp, kalau xbiasa mkn pedas, tiber time preggy nk cuba mkn maggi pedas giler tu, rsenye better elakkan. Pastu, bila dah mkn tu, mkn sekadar nk hilangkan mengidam tu je. Cukup 1-2 sudu je.

Kalau risau cuba tanye doc. Sy awal pregnant memang hantu pedas sampai 6 bulan skrg. Alhamdulillah tak ada effect kandungan. Badan & perut sy pun Alhamdulillah ok je lepas makan. Tengok badan orang jugak,ada yg tahan,ada yg tak tahan. ☺

Sy dah 34w lebih, smlm sy ada makan sikit je sbb teringin sgt. Haa ambik kau malam tu rasa perut tak selesa dan sakit asyik muntah je, ikut ketahanan badan masing2 kot tp seeloknya kita elakkan lah takut jd apa2 dkt baby.

cuba tahan dulu, doktor ada mintak saya stop makan pedas utk 1st trimester ni..tp ikut daya tahan badan awak jugak lah kot..kalau rasa mampu n boleh hadap any risiko..makan je bagi rasa sikit😊 inshaa Allah xder ape2