Buku pink

Hi nak tanya, bila kita tahu je kita mengandung. Apa perlu kita buat? Saya bru tahu 5 week harini. Bila perlu buat buku pink?

12 Balas

Tanya KK yg sis nk pergi. KK ditempat sy x kesah da berapa minggu pun asalkan dah confirm pregnant. Tapi antara syaratnya kene bawa bukti kehamilan/scan/surat doktor. Which is sy kene pergi klinik swasta dlu utk dptkan scan. Tp doctor swasta tu ckp selagi x de heartbeat jgn pergi KK dlu, nnt KK reject suh datang lagi next time. Klu KK sis dekat & sis xde masalah 'masa' xpe utk dtg bnyk kali. Sy asalnya buat appointment dgn KK pd kandungan 8w. Tp sbb bile sy scan 6w (swasta) just bru nmpk kantung sahaja, sy tunda appointment KK pd kandungan 10w. Jadi sis kene tanya prosedur yg KK yg sis nk pergi tu tau. KK sy cerewet mgkin sbb busy org ramai kt tgh2 bandar ni. Apapun tahniah ye sis. Semoga dipermudahkan urusan.

tempat sy, seawal 7-9w dah boleh buat buku. tapi kena buat appointment (call KK) dahulu.. tu hari sy buat buku dah 16-18w, sebab tak tahu pregnant dan suami +Ve COVid. kena kuarantin dulu, dan misi minta details period last semua (no tel, alamat, kerja, no ic DLL) untuk buatkan buku dahulu. lepastu dah 17w macamtu baru disuruh dtg first appointment dgn doktor. 😁

Sy book je online appointment utk buka buku pink. Kalau ada kena ubah tarikh atau apa2 nnti kk akan call kita balik. Tapi tu pengalaman Sy la. Plus appointment mmg kena book online kan. Better call klinik tanya dulu, takut kena sedia dokumen ke apa semua tu. Even kalau nk buka buku dekat swasta pun

better call KK dulu untuk book appoinment melalui direct atau online...biasa nurse akan bagi tarikh paling lewat 12 week kandungan...nanti bawa sekali pic scan dekat swasta tuh untuk doc tengok time check up...ni sebagai pengesahan pregnant juga

bila start 12week da boleh booking buku g klinik..buat temujanji dulu.. Mcm saya terus g KK..buat temujanji kat counter nurse..nnti nurse BG kad kuning kecik serta tarikh kena datang👍👌

3y ago

KK tempat saya kata kena buka sebelum minggu 12. Saya buka minggu 8.

kalau kat tpt sy, taw dh pregnant terus register. bawak copy ic husben n sy, sijil kawen ori n copy dan kad hosp luar. lepastu cik misi tolong aturkan next appointment.

Better call klinik berhampiran. kalau berisiko; penyakit kronik/ umur 35 tahun ke atas, bgtau klinik siap2, boleh buka buku pink awal.

nnti waktu 7/8 weeks boleh buat scan then call kk utk buat booking (bukak buku pink). Bawak sekali scan tu lagi senang.

sy scan dulu dekat klinik swasta lepas tu cnfrm pregnant week ke 8 call kkia utk cnfrm booking date buka buku pink

sy 5w dah buka buku pink..cek2 hb low ..dpt apoiment 2 mgu lagi..