kira gerakkan janin

Hi nak tanya bila dah masuk 3rd trimester nurse ade bagi kire gerakkan baby dari 9am ke 9pm sebanyak 10 kali.. ade tak siapa pernah tak sampai 10 kali.. saya dah 2 hari tak sampai tapi bila tengah malam baby memang aktif dari pukul 3pagi sampai pukul 5 dia aktif menendang cuma bila siang dia mungkin dia tidur jadi tak aktif sangat bila makan je dia bergerak.. kalau macam ni kene refer hospital juga ke?

1 Balas

Bagus juga awak tanya sini sebab dulu bila saya tanya nurse mmg kena marah.. actually no.. ni kata2 nurse saya la.. kiraan dari 9am hingga 9pm sebabnya masa tu kebanyakkan kita dah bangun and sedar.sepatutnya baby kena buat more than 10moves dalam 12jam.kalau kurang baru refer hospital... so mmg mustahil kalau baby awak kurang 10gerak dalam masa 12jam tu..kalau kurang mesti jumpa dr la.. anak saya oun dulu active malam..then pagi dari 7am ke 8am dah siao 10moves..kadang2 12pm dah siap 10moves... bila nurse check dia bising sebab baby cepat sangat siap..so i just monitor setiap hour dia kena buat..kalau tak cukup 10gerak baru worried

7mo ago

nurse sy plk bgtau, asal ada gerakan dkira sdh.. dn jarak 1 minit berhenti gerakan lepastu gerak lg boleh kira lain gerakan sdh 😂😂