bayi 2 bulan susu badan tapi sembelit

nak tanya bayi 2 bulan fully susu badan tapi sembelit tahu keras baru seketol keluar setelah 2 hari tak berak..saya risau sgt..anak pertama tak mcm ni..siapa ada pengalaman mcm ni..boleh share solution?

4 Balas

Sama laa saya . Kalau susu badan akan sembelit bila susu formula elok jaa dia berak . Rupanya susu saya punca sembelit dan kebetulan anak saya ada kuning tupun punca kuning (prologue jaundice) dia naik . Doktor minta saya stopkan bf , bg susu formula ja . Ni kuning elok , dah start balik bf . Makanan jenuh saya pantang risau baby sembelit . More makan orange , anggur hitam , air tropicana twister , susu badam .

2y ago

isu ni pon saya dah bawak jumpa doc and die ckp baby sy normal..mmg kdg2 susu bdn pon boleh jadi sembelit sbb pemakanan saya..and die pon ade pengalaman same mcm sy..baby tak berak 3 hari then bila berak agak keras..lama2 die akan ok sendiri..cuma doc mintak mai klinik if lebih 4-5 hari tak berak die akan buat rectum stimulation di bontot nk rangsang berak..so far doc ckp bnde ni normal and die mintak teruskn bf..fuhh lega

bawa jumpa doc. sebab tahi keras kan.

mommy ade mkn pe2 ubt ke

2y ago

ok tq sis sy cuba stop dulu..

jumpa doktor