assalamualaikum

Nak tanya ada x..mamy yg hamil kecing manis..MKN je..xberapa nk pentng la..Time BSP je pantang..

6 Balas

Sy macam tu la, tapi doc tahu sy buat gitu..sebab tengok bacaan bsp elok aje cntik semua..bile scan baby besar..die cakap tu xjujur namanya..kena ceramah, bernanah jugak telinga..🤣..lepastu die malas dah, die cakap pandai2 sy la control..bukan tok die..tok baby jugak, ditakut2 kata kena czer, effect baby..sejak tu insaf jugak, sy control la jugak..suku suku separuh..makan buah byk, sayur yg pahit2..nak makan manis sikit ajelah, pastu bilas air masak banyak2..yg penting kita control sendiri la pandai2

Heeheh ade tpi lpas thu ade gdm tu tme preggy trus xmkn mnis2...Lpas tu cek 2kli bsp normal..Dan trus nk bersalin..Tpi risiko kt bby lah sb besar dan nafas laju jga bila ade gdm nie..Dan monitor paras gula tkt kena kt anak..lpas nie preggy xnk mkn mnis2 ikut tkak huhuhu kcian bby..

5y ago

yup sis...Sye sngkut ank kdua ske mnis2...Tpi ank lh kcian..Kne thn dlU...Huhuhu wc

Boleh je time nk buat bsp je baru pantang, tp kalau keadaan drh kita mmg tggi gula, memudaratkan baby jela.. sy sendiri x jg mkn sgt tp dh kurg mkn nasi n benda manis..

sy kurangkn pngambilan nasi dr 1 pinggn kpada suku sbb bla cek bsp mkn nasi bacaan lg tggi dr mkn manis mcm kuih @ mee walaupun dah kurangkn

Kena kurangkan makan nasi, kuantiti sikit. Kurangkan makanan berkicap,lemak. Klu nak sangat kena amik kuantiti sikit jelah. Hehehehe.

Ouh ye ke..terima ksi sis..tu la.sdey la..makn semua nak kena jaga awk..🤣