sembang2

Nak tanya ada x sini sapa2 yg baru pregnant tp xda muntah2... cuma kadang2 rasa perut cekang ,lapAr tu jangan tanya la...kadang tu terfikir jg aku ni pregnant ka x... check 2 kali,dua2 positif... ada x yg pengalaman mcm ni? Tq

91 Balas

Sma lah sis.. sy anak pertama pun ok je tiada rasa mabuk atau muntah ..cuma pening sikit n mengidam makan makanan kg tu je lah .. syukur usia kandungan 20week ok sdah..time preg anak pertama tu masuk 20week masalah sy anemia preggy sja..

Xsemua org preggy ade morning sickness sis. Sy masa preggy anak first pun xpnh kena morning sickness. Even mengidam pun xde. Baby keluar sihat je. Dah nak masuk 3bulan ni, alhamdulillah xpenah sakit lg. Cume aritu kuning skjap je 🙂

Ada sis saya preg 17week tpi tda rasa mcm preg 2 kli jmp doc tanya pastikan btl saya preg kh tdak sbb tak percaya bila scan doc bgtau ya btul positif smpai hri ni saya msih tak prcya sbb perut tak besar serah pada allah saja la 😌

Sayaaaa.. Awal2 aje aritu mcm allergic coffee.. Padahal sy coffee lover.. Time tu kalau bau kopi je mst muntah.. Dlm seminggu aje la.. Tp xtau kata preggy masa tu..now baru msk 5mgu..mmg xde muntah2 ape dah..

sy pun x de muntah2... cuma sakit perut mcm senggugut tu smpai 12 minggu.. tp x kuat sgt lah sakitnya... makan 2 jam sekali klu siang hari... tgh mlm x mkn dh... x de bgn pg2 ms tido... klu tido tu terus smpai pg

5y ago

yea... sakit yg x kuat sgt... sbb sy senggugut teruk... klu x tahan sakit, blh je jmpa Dr...

Sis week berapa? Saya juga tak muntah kadang kadang pun fikir... Betul ada ke tak. Tapi memang belum jumpa doctor lagi, cuma test kat rumah je. Nak tunggu Week 8 baru jumpa. Sekarang Week 5 je.

5y ago

4week bru...sy pn xsbr tggu nk p scan...

sy sis 🙋alhmdulilah xde alahan lg dh 6weeks ... lapa tu xpyh ckp la.hari2 stiap msa prut bunyi ... aritu sy mkn ns dah .phtu mkn mee sup lagi pstu tunggu kjp rs nk mkn laksa pula 😂blh tkejut ni bby

5y ago

Sye pun sme sis lapar memanjang 😂 ade skali tu da mkan nasi lemak satu pinggan, bole order roti canai pulak lagi sbb x kenyang. Terkejut pelayan kedai tu tgok sye mkan haha.

Sy 1st preggy sekarang , mula² takde morning sickness , loya pon kurang , masuk trimester kedua langsung takde morning sickness , loya pon bila makan terlampau kenyang atau masuk angin tu je ☺️

Kalau bby boy kurangla mabuknya.. kalau anak perempuan dasat juga MS.. mcm sy anak girl teruk mabuknya anak boy ok skit.. Yg kali ni br 6 minggu.. belum ada tanda MS kecuali rasa perot xsedap je

Sy alhamdulillah tkde lgsung alahan pape. Baikkk babynye haaha. Cuma selera makan tu xleh nk push sgt, kdg makan satu senduk pun xabis. Cekang perut. Tp yg xbest jd cepat lapau! Haaha.

5y ago

Ha btoi2...lapar sgt mcm xmkn apa lg..hahaha