sembang2

Nak tanya ada x sini sapa2 yg baru pregnant tp xda muntah2... cuma kadang2 rasa perut cekang ,lapAr tu jangan tanya la...kadang tu terfikir jg aku ni pregnant ka x... check 2 kali,dua2 positif... ada x yg pengalaman mcm ni? Tq

91 Balas

Takde alahan adala keinginan setiap ibu² termasuk diri saya, masa saya mengandung kan anak dara saya ni yang dah masuk setaun lebih ni, dia punya alahan sampai makan ubat taknak, minum air tak nak, makan pun sikit2 muntah, sikit² muntah memang takde tenaga sampai perut masuk angin.. Alhamdulillah.. Kandungan sekarang ni pulak ok, cuma takleyh terlalu penat nanti rasa nak pitam dan mual, biasa la hb rendah kan.. Makan pun takleyh banyak sangat nanti sakit kepala.. Hahahahahahaha.. Tapi makanan semua ok boleh masuk..

Klu pregnant,x semestinya muntah sis..depends jugak..sy masa mngandung ank 1st dulu (girl),teruk sgt alahannya..x boleh hidu bau masakan,x blh hidu bau wangi.muntah spnjg hr smpai badan jd penat,lesu,lemah..mkn pn xde selera lgsg..g klinik,doc masukkn air 2 botol..nsb baik x kena warded..tp masa hamil ank 2nd & 3rd (boy),lgsg xde alahan,xde muntah..rasa best sbb blh jalani khdpn mcm biasa..xdelah asyik baring lemah x brmaya je mcm masa ank 1st dulu..hihi

Sye da 9weeks. So far alhamdulillah dri awal smpai skang takde pape alahan dan takde muntah2. Selera mkan mmg kuat, laju je 😂 symptom sye cuma slalu sakit punggung belah kiri and malam sbelum tido kadang pening kpale tapi on off. Harapnya smpai ke hujung la mantain mcm ni, klau bole x nak morning sickness sume tu huhu.

Sy prt je bncit..mtah2 lnsung xde..fkir nrmal sbb mkn kerap dan asyik rsa lapa je..xtrfkir la nk cek upt..period lmbt lg..bru lg kwen.mmg btl2 rilex2 je..tp xnk la prt bncit2..mkin ari mkin tggi plk prt..smpai time period semggu xdtg2..cek2 mmg pstif😀😀alhamdulillah xde alahan stkt nie

5y ago

Why?sy bersdia bila2 msa je..adat la kan..

Stakat ni, alhamdulillah xdk pa2 lg...ikut bdan msing2 sis. Kdg2 ad org start 1st smpai 3rd trimester muntah2 and mngidam mcm2... Tp ad yg xmuntah xmngidam lgsung...jnji baby n ibu sihat xde msalah..kdg2 awal lg nk rasa muntah, tp dh msuk mggu 13 week keats bru nk rasa pun ada😊😁

Saya baby 2nd . Saya tengah mabuk . loya takde selere makan . makan sesuap dua lepastu dah taknak . dah la makan sikit dalam 5 minit macamtu muntah pulak jadi tak tahu nak makan apa . bau2 semua tak boleh . Masa baby 1st mabuk jugak tapi selere makan ada yang ini takde langsung

Sy sis. Awal2 dlu tk de alah lgsunggg. Kdg pelik ngn org len alah mcm2 sy tk pon muntah. Dh msok trimester ke2 ni bru la ada muntah. Tu pn bole kira bpa kli. Syukur laa tk alah truk2. Ada yg kwn syg pe benda pn tkleh makan muntah blik smpai badan dia susut lah. Lg la bhayaa.

Sy skrg 6w2d. Muntah2 tu xdelah tapi mual ada lebih2 lgi lps gosok gigi@mkn mknn yg berminyak. Klu mkn gula2 berangin pun sy tak boleh.. mmg rasa mual. Selera makan mmg takde, mkn sekadar utk isi perut je sbb kalau lapar mmg rasa nk muntah tapi x pernah muntah lagi la.

Saya sekarang pregnant yg ke-4..makin ramai anak makin teruk morning sickness..tp pregnant smua boy 😁..now 35 weeks kdg2 still muntah ms waktu pg..selera pun x menentu..lain org lain rezeki.. ingtkn mabuk teruk kali ni dpt girl tp rezeki boiboy juga😊😊

Sy skrg dh 7 weeks. Alhamdulillah stakat ni masih belom ada. Yg ada nya selera double. Lerap sgt perut lapar. Perut mmg kerap rs cramp. Kdg2 sampai risau, tp takpe rahim kita sdg mngembang utk bayi. Byk phala inshaAllah utk kita dan semua ibu2 dlm ni.

5y ago

Sy plak risau klau xcramp..haha sbb xda tanda lain..harap yg tu j..kalau arini xrasa apa risau dh..urut perut cakap bby ok kan.kihkih..bby kuat tauuu